Kræver forbud mod nutidige skuespillere i historiske film og TV-roller 4.6/5 (10)

Det er historisk appropriation, når nutidige skuespillere spiller historiske personer. Det skal de overlade til skuespillere fra de perioder, som film og TV-serier handler om, mener NGO’er. Struensee raser over Mads Mikkelsen, mens Lars von Trier ser kreative muligheder.

Den amerikanske skuespiller Scarlett Johansson har trukket sig fra at spille en transseksuel person på film. Det sker efter protester fra LGBT-miljøet, og nu mødes nulevende skuespillere også af krav om ikke at spille historiske personer på film og TV.

Det er organisationen Violated Historic Screenplayers (VHS), som har sat fokus på krænkelser af fortidige skuespillere og historisk appropriation. VHS finder det etisk forkasteligt, at moderne skuespillere fremstiller historiske personer uden at have personligt kendskab til den historiske periode, de skal agere i.

Fru Heiberg forklarer, at det i bedste fald er komisk, når Tordenskjold siger “fuck” på film

Organisationen kræver derfor et totalforbud mod nutidige skuespillere i historiske film og TV-serier, og at Hollywood producenter fremover bruger historisk korrekte skuespillere.

Dansk forkvinde krænket

Forkvinde for den danske afdeling af VHS, den kendte danske skuespillerinde Johanne Louise Heiberg, har selv følt sig krænket og bakker fuldt op om kravet.

– En skuespiller, som ikke har levet i den mørke middelalder eller i den sværmeriske romantik har ingen forudsætninger for at forstå tiden og dens mennesker. Det skaber en forvrænget gengivelse af fortiden, siger Johanne Louise Heiberg, der selv fejrede store triumfer på scenen i 1800-tallet.

Fru Heiberg forklarer, at det i bedste fald er komisk, når Tordenskjold siger “fuck”på film, og når skuespillerne i “En kongelig affære” fjanter rundt uden begreb om etikette og viden om, hvordan en menuet danses.

Det var en lidelse at se Mads Mikkelsen mumle sig gennem rollen på vulgært københavnerdansk uden at gøre sig den ringeste umage med at fange min tyske accent

– Men det er direkte skadeligt, når Ole Bornedal i 1864 fremstiller Danmark som et galehus, og lader en talentløs demimonde som Sidse Babett Knudsen fremstille mig, samtidens største skuespillerinde, som en sadomasochistisk domina, der tramper rundt på bare tæer oven på en forsvarsløs D. G. Monrad. Det har intet hold i virkeligheden. Jeg har da anstændighed nok til at bære tøfler, siger en fortørnet Johanne Louise Heiberg.

Hun tilføjer at hun eller en af hendes dygtige, men langt fra lige så talentfulde divaer, havde spillet rollen med mere historisk konduite uden at bidrage til Ole Bornedals forsimplede fremstilling af 1800-tallet.

Vred på Mads Mikkelsen

Fra de historiske personer selv er der opbakning til at forbyde moderne skuespillere i historiske film.

Johann Friederich Struensee, der i filmen “En kongelig affære” portrætteres af skuespilleren Mads Mikkelsen, hilser initiativet velkomment.

– Det var en lidelse at se Mads Mikkelsen mumle sig gennem rollen på vulgært københavnerdansk uden at gøre sig den ringeste umage med at fange min tyske accent og helt uden indsigt i de oplyste tanker, der fyldte mit hoved lige indtil den dag, det rullede hen over fælleden, siger Johann Friederich Struensee.

Forholdt om han er i stand til troværdigt at spille historiske personer på film og TV svarer Mads Mikkelsen:

– Lorem ipsum. Jæmm re mmskruspærl og hmmudannatt phå theatreskol. Jge vanddt thel mmat msplle hmisttsk krakthter, go jæmm hra vihst mmhit mmthalend i mmhlloywhhod go jge fhår ssnrat en Oshcar dolor sit amet.

Lars von Trier øjner nyt dogme

På historiens og sine danske kollegaers vegne forlanger Johanne Louise Heiberg, at kun skuespillere fra samtiden må tage roller i danske historiske film og TV-serier. Og mangler datidige skuespillere, er hun klar til at indføre en mands-minde klausul. Den tillader, at aktører fra den efterfølgende generation tager roller.

Filminstruktør Lars von Trier ser dog positivt på at lade historien spille sig selv

Satyren har spurgt filmproducent Peter Ålbæk Jensen, om den danske filmindustri vil imødekomme det historiske krav. I lyset af Metoo-bevægelsen vælger Satyren ikke at gengive Ålens svar.

Filminstruktør Lars von Trier ser dog positivt på at lade historien spille sig selv.

– Jeg synes det er en glimrende idé. Det rummer store muligheder for et nyt dogme, som kan sætte kreativt skub i dansk film igen. Sjovt nok arbejder jeg lige nu på en film, hvor alle roller spilles af de historiske personer selv, siger Lars von Trier over en skrattende telefonforbindelse fra Førerbunkeren i Berlin til lyden dumpe drøn fra eksplosioner og salver fra maskingeværer.

Illustration: Som Struensee gerne ser sig selv fremstillet på film. Maleri af Kristian Zahrtmann. Wikipedia Commoms

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kræver forbud mod nutidige skuespillere i historiske film og TV-roller"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*