Valdemar Sejr om danefæ: Jeg skabte et uhyre 4.92/5 (12)

Udgifterne til danefægodtgørelser eksploderer og truer med at ruinere landet. Det var slet ikke Valdemar Sejrs hensigt, da han undfangede ideen om danefæ i Jyske Lov.

Hvad der var tænkt som hurtige penge i statskassen har udviklet sig til et økonomisk mareridt for Staten. Det skriver en række danske medier i disse dage.

Udgifterne til danefægodtgørelser er nemlig steget voldsomt, siden bestemmelsen om herreløst jordfundet gods kom ind i lovgivningen for snart 800 år siden. Det kan få katastrofale følger for de skattelettelser, som regeringen har stillet vælgerne i udsigt.

Det undrer Os, at skiftende monarker har haft næsten 800 år til at rette op på min fejltagelse, men de har ikke rørt en finger

Det var Valdemar Sejr, som i 1241 fik idéen om danefæ og skrev det ind i Jyske Lov. Det fortryder han nu bittert.

– Når Vi i Jyske Lov skriver, at ”finder nogen mand guld eller sølv i høje eller efter plov eller på nogen anden måde, da skal kongen have det”,  var det tænkt som lidt raske oblater monstransen, så Vi fik råd til at tæve et par tyske grever mere, eller betale en løsesum, hvis det gik galt, siger den gamle konge og fortsætter:

– Det var slet ikke meningen, at det skulle gælde alt muligt andet gammelt skrot, der skrabes op af jorden, og det var heller ikke på tale at udbetale finderne dusører, som langt overstiger værdien af det, de finder.

Ingen tager ansvaret

Kong Valdemar erkender hovedrystende, at han har skabt et uhyre, som får godtfolk til at gribe ønskekvisten og gå på skattejagt.

Han tøver dog med at tage det fulde ansvar for, at tingene er løbet løbsk.

– Det undrer Os, at skiftende monarker har haft næsten 800 år til at rette op på Vores fejltagelse, men de har ikke rørt en finger. I stedet har de gentagne gange stadefæstet bestemmelsen, siger kongen med slet skjult hentydning til Christian 5. og Danske Lov, som gjorde ondt værre ved at opfinde betegnelsen danefæ.

Christian 5. afviser gennem sin lovkommissionsformand Rasmus Vinding pure Kong Valdemars kritik.

– Vi valgte at følge Jyske Lov på det område. Dog må jeg må ærligt erkende, at det langt fra var den guldgrube, vi forventede. Paragraffen er skrevet ind ud fra falske forudsætninger, men det er vel blot, hvad man kan forvente, når man inddrager lovgivning fra den mørke middelalder, siger Rasmus Vinding.

Kræver genbrugsordning indført

Finansminister Kristian Jensen finder situationen meget alvorlig.

– Regeringen får svært ved at indfri de lovede skattelettelser og yderligere afgiftsnedsættelser på luksusbiler, hvis udgifterne til danefæ fortsat vokser i det tempo, siger Kristian Jensen.

Han tilføjer, at regeringen har nedsat en lovkommission, som skal revidere danefælovgivningen og rette op på fortidens synder.

Kristian Jensen kræver, at kongerne sikrer sig, at folk sætter deres penge i banken og gemmer guldsmykkerne i sikringsbokse i stedet for at grave dem ned

Kommissionen forventer at fremlægge sin betænkning i 2028. Indtil da foreslår Finansministeren, at Valdemar og alle konger siden ham sørger for at rydde godt og grundigt op.

Kristian Jensen kræver, at kongerne sikrer sig, at folk sætter deres penge i banken og gemmer smykkerne i sikrede bokse fremfor at grave dem ned. De skal desuden sørge for genbrugsordninger, så borgene ikke går og smider skillemønt og værdiløst metalskrot, som andre genfinder  århundreder senere og lader sig forgylde af statskassens sparsomme midler.

Foto: Pexels.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Valdemar Sejr om danefæ: Jeg skabte et uhyre"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*