Politiet finder de oprindelige ejere af bronzeøkse fra Thy 4.7/5 (23)

Midt- og Vestjyllands politis sektion for historisk hittegods har lokaliseret ejeren af en bronzeøkse og en figur, som for nylig blev udgravet af Museum Thy. De glæder sig nu til at få tingene tilbage efter 3000 år.

Ejeren, Alrune Solfanger, er jublende lykkelig. Sagerne har været stærkt savnet de sidste godt 3000 år, ikke mindst af hans kone. Da familien Solfanger flyttede fra en mindre hytte til et nyt og større hus med samtale-arne, opdagede de, at økserne og en lille figur manglede, da flyttelæsset blev tømt.

Der har oprindelig været to økser. Alrune Solfanger forklarer, at økserne hang på hyttens bagvæg, sådan at man kunne se dem udefra om dagen. Om aftenen fik genskæret fra ildstedets flammer de to bronzegenstande til at gløde, hvilket så utroligt flot ud.

De blev købt, da den lokale bronzesmed fik en større sending i anledningen af 800-året for bronzens indtog i Danmark

– Min kone, Hvedeaks, blev ulykkelig. Hun var simpelthen så glad for de økser. Der var jo to, og jeg håber selvfølgelig sådan, at også den anden dukker op, siger Alrune Solfanger og tilføjer, at det var særligt fremstillede jubilæumsøkser.

Jubilæumsøkser i limited edition

De blev købt, da den lokale bronzesmed fik en større sending hjem i anledningen af 800-året for bronzens indtog i Danmark.

Smeden havde imidlertid helt fejlbedømt efterspørgslen. Der var ganske enkelt ikke økser nok, hvilket førte til både tumult ved økseudleveringsstederne og et betydeligt sortbørssalg. Da øksemanien var på sit højeste, kostede et par op imod fire køer.

– Der var flere i landsbyen, som ikke fik de økser, de havde bestilt. Det var limited edition, og derfor var min kone nærmest utrøstelig, da de forsvandt under flytningen. Vi var blandt de første, der fik økser, så vi havde faktisk kun givet tre geder for dem, forklarer Alrune Solfanger.

Souvenir fra Himmelbjerget

Efter at økserne forsvandt, tilbød Alrune Solfangers bror at låne parret den ene af hans økser. Men forslaget faldt ikke i god jord.

– Min kone syntes naturligvis, at det var pænt af min bror, men både hun og min svigerinde insisterede på, at det kunne være lige meget, hvis man ikke har et par. At det ser fjollet, latterligt og ufærdigt ud, kun at have én økse hængende. Altså…. så højt går min bror og jeg jo ikke op i hytteindretning, men det blev så ikke til noget, siger Alrune Solfanger.

Min svigerfar købte det i sin ungdom på en tur til Himmelbjerget. Dengang var der en dille med at sætte metalmærker på stokken

Nu hvor det ser ud til, at økserne er genfundet, skal de naturligvis atter op på væggen. Forudsat, at begge bliver fundet. Familien Solfanger glæder sig også over, at et lille mandshoved i bronze også er fundet.

Det sad på en vandrestav, som havde tilhørt familiens morfar.

– Min svigerfar købte det i sin ungdom på en tur til Himmelbjerget. Dengang var der en dille med at sætte metalmærker på stokken, så selvom det ikke rigtigt er noget værd, har det stor affektionsværdi, slutter Alrune Solfanger.

Foto: Museum Thy.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Politiet finder de oprindelige ejere af bronzeøkse fra Thy"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*