Chokafsløring: Egtvedpigen var strontiummisbruger 4.79/5 (19)

Egtvedpigens misbrug af strontium har konsekvenser. Det gør arkæologernes strontiumanalyser usikre. De er derfor  i tvivl om, hvorvidt hun blev født i Tyskland eller Egtved.

Arkæologer og naturvidenskabsfolk er forvirrede. Nogle forskere konkluderer ud fra Indholdet af strontiumisotoper i Egtvedpigen, at hun blev født i Tyskland. Andre kommer til det stik modsatte resultat, at hun boede hele sit liv i Egtved.

Satyren kan nu afsløre, at forvirringen skyldes den unge piges afhængighed af sporstoffet strontium. Det medførte et årelangt misbrug, som hun heldigvis er kommet ud af. Men det betyder, at værdien af de målinger, forskerne bruger, varierer meget, afhængigt af om de dele af Egtvedpigen, de måler på, er dannet før, under eller efter hendes strontiumafhængighed.

Så var det vi opdagede, at vi blev høje af at sniffe pulveriseret kalk, som åbenbart indeholder noget stærkt vanedannende, som man kalder strontium

Egtvedpigen forklarer, at misbruget begyndte i det små. Som andre teenagere eksperimenterede hun og vennerne i smug med alkohol af gæret honning og tranebær.

– Vi stjal lidt pullimut, når vi holdt fest. Vi levede jo i bronzealderen og havde ikke samme lette adgang til breezers, hård alkohol og lattergas, som unge har i dag.

Sniffede pulveriseret kalk

Men mere ville have mere. Den unge pige kom i dårligt selskab, da hun mødte Skrydstruppigen. Sammen begyndte de at eksperimentere med hårdere stoffer.

– Vi røg stort set alt, vi kunne tørre og brænde af, og vi drak alt, vi kunne gære og få lidt alkohol ud af. Så var det vi opdagede, at vi blev høje af at sniffe pulveriseret kalk, som åbenbart indeholder noget stærkt vanedannende, som hedder strontium, fortæller Egtvedpigen.

De to kvinders strontiumforbrug udviklede sig til et regulært misbrug. De blev hurtigt stærkt afhængige, og på kort tid ændrede Egtvedpigen personlighed. Den tidligere så glade og udadvendte teenager blev voldelig og aggressiv. Hun begyndte at overfuse andre mennesker og fik øgenavnet ”landsbyens Ghita Nørby”.

Jeg er strontiummisbruger, men jeg sniffer ikke mere, og jeg har været clean i over 3000 år

– Mit misbrug gjorde mig meget ulykkelig, og jeg endte med at fortælle om det til en voksen, jeg havde tillid til, fortæller hun.

Forældre sendte hende straks til en afvænningsklinik i Schwarzwald. Her blev den unge pige behandlet for sin afhængighed af strontium, og hun har været stoffri lige siden.

Clean i 3000 år

Egtvedpigen er i dag dybt taknemmelig.

– Takket være mine forældre og venner knækkede jeg mit misbrug og kom oven på igen. Jeg er strontiummisbruger, men jeg sniffer ikke kalk mere, og jeg har været clean i over 3000 år, siger hun stolt.

Blandt arkæologer og andre forskerne er der bekymring over konsekvenserne af Egtvedpigens historie.

– Det bekymrer mig, at det hele nu bliver meget mere kompliceret, og vi skal bruge strontiums udsagn med større varsomhed end tidligere. Samtidig er jeg kisteglad for de mange muligheder, vi nu har for igen at skrive historien om, siger en anerkendt arkæolog og isotopforsker fra et stort internationalt universitet.

Satyren erfarer, at Nationalmuseet tager afstand fra ethvert brug af vanedannende stoffer. Derfor fraråder museet nu adgang til Egtvedpigens montre for børn under 12 år, som ikke er ledsaget af en voksen.

Foto: Nationalmuseet.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Chokafsløring: Egtvedpigen var strontiummisbruger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*