Estland raser: Dannebrog er kulturel appropriation 4.38/5 (32)

Patriotism Unity Wind Flag Banner Dannebrog

Danmark mødes med krav fra Estland om tilbagelevering af Dannebrog og forbud mod at bruge det rødhvide banner som nationalt symbol.

Mørke skyer trækker sammen over fejringen af Dannebrogs 800 års jubilæum. Meget tyder på, at det røde flag med det hvide kors måske ikke længere må vaje fra danske flagstænger.

Det skyldes et krav fra Estland om, at Danmark skal levere Dannebrog tilbage. Esterne kalder det for kulturel appropriation, at Danmark flager med Dannebrog og forlanger et internationalt forbud.

Det viser sig, at Dannebrog slet ikke faldt ned fra himlen, men var en vildfaren dug, der fanget af vinden fløj gennem luften og ramte esternes leder

Ifølge legenden faldt Dannebrog ned fra himlen under Volmerslaget ved Lyndanisse i Estland den 15. juni 1219 og vendte den danske Kong Valdemars krigslykke. Han vandt slaget, erobrede Estland, og siden har flaget været et nationalt dansk symbol.

Men nu viser hidtil ukendte historiske kilder, at det er fake news.

Det er historieprofessor Riina Valetaja fra universitetet i Tallinn, der har gjort opdagelsen i den ukendte Reval Krønike, som hun fandt i universitetets kælder tidligere på året.

Estisk leder fanget af flyvende dug

Krøniken giver en helt anden udlægning. Det viser sig, at Dannebrog slet ikke faldt ned fra himlen, men var en vildfaren dug, der, fanget af vinden, fløj gennem luften og ramte esternes leder Fyrst Tuuleveski, forklarer Riina Valetaja

– Den ukendte kilde beretter, hvordan fyrst Tuuleveski ventede på det rette øjeblik til at sætte sit modangreb ind og omringe en trængt Kong Valdemar, da han blev viklet ind i den flyvende dug, så han mistede orienteringen og begyndte at vifte med armene, siger Riina Valetaja.

Krøniken beskriver, hvordan det skabte stor forvirring i den estiske hær. Kilden fortæller, at Fyrst Tuuleveskis arme drejede som vingerne på en vindmølle, mens han kæmpede med dugen. Hæren troede, fyrsten gav signal og løb i alle mulige retninger. Nogle for ud i en sø, andre angreb egne linjer, mens de fleste opfattede fyrstens baskende arme som ordre til frokostpause. Det var derfor let for danskerne at vinde en knusende sejr.

Ifølge Reval Krøniken tog danskerne den røde dug med det hvide kors som krigsbytte ganske uvidende om, at det var den dug, som dækkede esternes mest hellige guddom. Den var bragt med for at sikre esternes krigslykke.

Dannebrog skal repatrieres

De nye oplysninger har gjort esterne rasende. Formanden for Eesti Rahvapartei (Estisk Folkeparti. red.) Tola Rüütel mener, at danskerne har stjålet og besudlet Estlands urgamle hellige symbol. Han vil derfor stille et formelt krav om repatriering af Dannebrog.

Fristaden Christiania og Bornholms Regionskommune har tilbudt at stille deres flag til disposition, indtil den dansk-estiske flagkrise er løst

– Dannebrog er estisk ejendom, og vores kulturarv er ikke jeres festflag, som I kan stikke i lagkager og hænge på jeres juletræer. Efter 800 års bortførelse kræver vi vores retmæssige ejendom tilbage, siger Tola Rüütel.

Satyren har forelagt situationen for Kongelig Hof og Rigs Veksillolog Lars Bovhakke Sørensen, men han faldt om, da han hørte de estiske krav. Det er efterfølgende ikke lykkedes at få ham i tale.

Det forlyder fra pålidelige kilder, at Fristaden Christiania og Bornholms Regionskommune har tilbudt at stille deres flag til disposition, indtil den dansk-estiske flagkrise er løst.

Foto: Maxpixel

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Estland raser: Dannebrog er kulturel appropriation"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*