Menneskejagt: Skipper Clement efterlyst for bombeattentat mod Skattestyrelsen 4.86/5 (7)

Politiet sætter alle kræfter ind i jagten på den kendte oprører Skipper Clement. Han efterlyses i sagen om bombeattentatet mod Skattestyrelsen. Ifølge politiet er motivet politisk.

Københavns Politi fortalte på en pressebriefing sent torsdag aften, at man er tæt på et gennembrud i opklaringen af tirsdagens bombeattentat mod Skattestyrelsen i København.

Efterforskningsleder Jørgen Bergen Skov oplyste, at politiet nu koncentrerer sin efterforskning om den berygtede rebel Skipper Clement. Han blev landskendt under Grevens Fejde for at lede oprørske bønder og brænde adelens borge af.

Jørgen Bergen Skov forklarer, at politiet er i besiddelse af overvågningsbilleder, som viser en gruppe mænd i lædervamse og fjerprydede baretter hente tønder med krudt, fra en oksekærre og placere dem foran indgangen til Skattestyrelsen.

– Billederne viser tydeligt, hvordan en af gerningsmændene tænder en lunte med et fyrtøj, hvorefter de forsvinder fra gerningsstedet, kort før tønderne setonerer, siger Jørgen Bergen Skov.

Han tilføjer, at der på gerningsstedet er fundet rester af en primitiv type sortkrudt, som var udbredt under Grevefejden i 1500-tallet.

Kogge ransaget

Det lykkedes i går eftermiddag politiets bombehunde at følge et spor til en tomastet kogge, som ligger fortøjet i Nordhavnen ikke langt fra Skattestyrelsen.

Under den efterfølgende ransagning fandt politiet tønder med sortkrudt, som nu er sendt til analyse sammen med en formodet flugtoksekærre. I forbindelse med aktionen blev otte mistænkte anholdt, men hovedmanden og skibets ejer, Skipper Clement befandt sig ikke ombord.

Derfor beder politiet om offentlighedens hjælp.

– Vi efterlyser en mand sidst i fyrrene, tæt af bygning og med fuldskæg. Han er iført brun lædervams, stramme hoser med skamkapsel og blå fløjlsbaret med strudsefjer. Han taler en noget bedaget variant af Vendelbomål, og vi formoder han gemmer sig blandt deltagere i renæssancefestivaller og middelaldermarkeder, siger Jørgen Bergen Skov, der betegner Skipper Clement som farlig.

– Han er bevæbnet med luntebøsse og tohånds slagsværd. Derfor opfordrer vi borgerne til at ringe 114 og undlade at kontakte den efterlyste.

Politisk motiv

Alt peger på, at motivet er politisk, og Skipper Clement tager ansvaret for attentatet. Politiet har fået det manifest, som medsammensvorne natten til onsdag smed i skatteminister Morten Bødskovs private postkasse.

Manifestet er stykket sammen af bogstaver skåret ud af en bibel. På arkaisk dansk opfordrer det bønder, håndværkere og jyske knægte til at slå kongens forhadte skattefogeder ihjel og lade den røde hane gale fra kongens skatkammer.

– Rigsarkivets eksperter har analyseret manifestet. De bekræfter, at bogstaverne stammer fra en inkunabel (en meget gammel bog, red.) og signaturen SC er skrevet med gåsefjer. Vi har derfor en stærk formodning om, at brevet er ægte, siger Jørgen Bergen Skov.

Han ønsker ikke at give en status på menneskejagtens fremskridt, men lover, at han og indsatsleder Jørgen Rantzau vil orientere offentligheden, når der sker udvikling i sagen.

Illustration: Kunne kun skaffe et billede af den samtidige tyske oprører Florian Geyer.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Menneskejagt: Skipper Clement efterlyst for bombeattentat mod Skattestyrelsen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*