Solvognens skaber raser: Kræver sit værk fjernet fra pengeseddel 4.75/5 (20)

Nationalbanken afbilder Solvognen på tusindkronesedlen. Det krænker bronzestøbers ophavsret. Sagsanlæg på vej fra flere andre rettighedshavere.

En ny bankskandale er under opsejling. Denne gang i Nationalbanken. Det sker efter, at Satyren kan afsløre, at Nationalbanken ikke har sikret sig retten til at afbilde genstande fra Danmarks oldtid på danske pengesedler.

Sagen, der i offentligheden snart bliver blevet kendt som seddel-gate, begyndte i sidste uge, da en bronzestøber i Nordvestsjælland henvendte sig til Satyren med historien om, at Nationalbanken havde gengivet Solvogn på tusindkronesedlen uden hans tilladelse.

Bronzestøber Gyde Malm har over for Satyren dokumenteret, at det var ham, der en efterårsdag i år 1342 før vor tidsregning støbte Solvognen som en hellig rekvisit til den lokale solguds-præst.

Han fortæller, at Nationalbanken aldrig har bedt om lov til at gengive hans værk.

– Nej, ingen har spurgt mig om noget som helst. De har bare smidt Solvognen på deres pengesedler og trykt dem i et større antal, end der er stjerner på himlen. De respekterer overhovedet ikke, at Solvognen er et helligt objekt for os bronzealdermennesker, og de er hamrende ligeglade med mine kunstneriske rettigheder, siger en harmdirrende Gyde Malm.

Flintdolk fortjener bedre end en hund

Satyren har talt med skaberne af de genstande, som vise på de øvrige pengesedler. De er alle forfærdede over Nationalbankens handling.

Pottemager Klaske Pot genkender Skarpsallingkarret på halvtredskronesedlen, og hun er rystet:

– Jeg lavede det til min svigermor, da hun skulle gravlægges. De har plyndret jættestuen, og det viser tydeligt, at griske bankfolk ikke skyer nogen midler i jagten på profit, siger Klaske Pot.

Også flintsmeden Fuske Flintflis, som huggede Hindsgavl-dolken, der gengives på hundredekronesedlen er fortørnet:

– Den dolk var mit mesterværk, da jeg vandt finalen i den Store Flinthuggerdyst. Det er en hån at vise den på så lille en pengeseddel som hundredekronesedlen. Havde Nationalbanken spurgt, havde de fået et rungende nej, raser flintsmeden. 

De krænkede kunsthåndværkere kræver via deres advokat, at Nationalbanken stopper med at trykke seddelserien, trækker udstedte sedler tilbage og destruerer dem.

Behov for tusindkronesedler i Jylland

Direktør for Danmarks Nationalbank Lars Rohde afviser, at banken har gjort noget forkert.

– I Danmark gælder ophavsretten i 70 år efter kunstnerens død, og det krav må siges af være opfyldt, siger Lars Rohde og fortsætter:

– Selv om jeg gerne ville, så kan Nationalbanken ikke bare indstille produktionen af pengesedler og trække dem, vi har udstedt, ud af cirkulation. Folk har stadig brug for sedler, når de køber ind, og der er stor efterspørgsel af tusindkronesedler i Jylland. Det behov er vi ifølge loven forpligtede til at dække.

Men Lars Rohde skal ikke vide sig sikker.

I en e-mail til Satyren oplyser advokaten, som skal føre en eventuel sag for de krænkede parter, at sagen er klokkeklar og større end skandalen i Danske Bank. Nationalbanken overtræder nemlig FN’s konvention om oprindelige folks ophavsret til egne frembringelser og kulturelle identitet, og der er ingen forældelsesfrist.

Illustration: Nationalbanken.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Solvognens skaber raser: Kræver sit værk fjernet fra pengeseddel"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*