Romerske kejsere i chok over Glyptotekets ramponerede udstilling 4.8/5 (25)

Romerske kejsere raser over Glyptotekets makabre udstilling af amputerede og smadrede marmorskulpturer. De forlanger museet ødelagt og personalet solgt som slaver.

Hvad der skulle have været en fornøjelig ferie og dannelsesrejse for en gruppe romerske kejsere er endt i vrede, bestyrtelse og forargelse over Glyptotekets udstilling.

– Det er simpelthen det mest bizarre freak show, jeg har oplevet, og servicen er totalt håbløs. De ansvarlige bør omgående kastes for løverne i Colosseum, siger den romerske kejser Trajan med bestyrtelse i stemmen.

Trajan er rejseleder for en lille gruppe romerske kejsere, som er på studietur og storbyferie i København for netop at se Glyptotekets verdensberømte samling af klassiske marmorskulpturer og romerske kejserstatuer.

– Vi har en lille rejseklub for Imperiets kejsere, og i år var det så min tur til at finde et godt rejsemål. Jeg fik fingrene i Tacitus’ Turen går til det Frie Germanien, hvor han roser Glyptoteket i smigrende vendinger og fremhæver, at de har verdens mest eksklusive samling af marmor fra antikken.

Troede kejserne var en polterabend

Forventningerne var høje hos de 12 togaklædte kejsere, men de var nær aldrig blevet lukket ind.

De blev nægtet adgang til Glyptoteket med den begrundelse, at der ikke var adgang for polterabend-selskaber på hverdage. Men det lykkedes for duodecimviratet, efter en ophedet diskussion, at overbevise personalet om, at de var ægte nok, da de henviste til portrætligheder i kataloget, som sælges i museumsbutikken.

Efter kort tid i udstillingen vendte forventningens glæde sig til regulær afsky.

– Det er den mest ynkelige samling marmorstatuer, jeg i mit liv har set. De var ubemalede. Næsten alle manglede arme eller ben, mens andre manglede næsen eller hele hovedet, men det værste er, at Glyptotekets nøgenstatue af mig mangler min allervigtigste legemesdel, raser Trajan.

Augustus fik kvalme

Trajan er ikke den eneste skuffede kejser. Både Augustus og Tiberius fik det fysisk dårligt, da de så deres egne hoveder spiddet og sat på søjler i en af salene.

– Det er jo gennemført barbarisk og typisk for de primitive germanere. Selv Caligula blev ilde berørt, og Caracalla så langt mere vrissen ud, end han plejer at gøre på sine portrætstatuer, siger Augustus.

Han måtte også lide den tort at se sin egen næsetip hugget af og se forræderen Gnæus Pompeius’ marmorhoved udstillet i samme rum.

– Det er den største ydmygelse, siden jeg mistede mine legioner i Teutoburgerskoven, siger en sammenbidt Augustus.

Kan få denarerne retur

Glyptotekets ansvarlige for græsk-romerske relationer Flora Minerva Jacobsen beklager, at kejserne har haft en dårlig oplevelse og påpeger det uheldige i deres valg af rejseguide.

– Det er jo en kendt sag, at Tacitus aldrig har besøgt de steder i Germanien, som han beskriver, og Germania er ikke en rejseguide, jeg vil anbefale, siger Flora Minerva Jacobsen.

Hun tilbyder kejserne, at de kan få deres denarer tilbage, men det er ikke nok for dem. De forlanger, at Glyptoteket brydes ned, grunden pløjes op, og der spredes salt i furerne samt at personalet sælges som slaver. De har sendt bud til deres legioner i de nordlige provinser og givet dem ordre til at bevæge sig mod Glyptoteket i ilmarch.

Foto: Papposilenos.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Romerske kejsere i chok over Glyptotekets ramponerede udstilling"

  1. Kim Hjortsbjerg | 20. oktober 2021 ved 16:42 | Svar

    PLat og uinteressant , dårlig undskyldning ! De burde opføre sig mindre barnligt i 2021

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*