Flere millioner europæere forsvundet efter fejl i omstilling til normaltid 4.93/5 (14)

Fejl i radiostyret sommertidssynkronisering af ure i mobiltelefoner forårsager masseforsvinden i Europa.

Præcis klokken 3 natten til søndag forsvandt flere millioner europæere sporløst, da EU gik fra sommertid til normaltid. Vidner beretter, hvordan folk forsvandt for øjnene af dem.

En kvinde i Rom fortæller, at hendes mand var i færd med at ringe efter en taxa, da han forsvandt. En mand i Helsinki forklarer, at hans kæreste pludselig var væk, mens hun instagrammede sin drink på et diskotek.

I løbet af søndagen væltede det ind med anmeldelser om forsvundne personer til politiet over alt i EU. Mange steder måtte politiet bryde aflåste toiletdøre op for blot at finde en tændt mobiltelefon på gulvet i et tomt rum. Politiet beretter også om titusindvis af havarerede, mennesketomme biler.

Ramte mobiltelefoner

Myndighederne anslår, at mellem to og tre millioner mennesker kan være forsvundet over hele EU.

Det Europæiske Rumtids Agentur i Geneve oplyser, at katastrofen skyldes en radiostyret opdatering af mobiltelefoners ure under den omstilling fra sommertid til normaltid, som fandt sted på netop det tidspunkt.

– Egentlig skulle Europas ure blot stilles en time tilbage, men der opstod et hul i rumtidshorisonten, og derfor kom den centrale radiosender i Frankfurt, som automatisk indstiller radiostyrede ure, til også at skifte årstal, så de uheldige ikke bare blev stillet en enkelt time, men flere årtier tilbage i tiden, siger agenturets talsmand Ariane de Temps-Perdu.

Hun forklarer videre, at fejlen alene har ramt mobiltelefoner, og det er kun personer, som var i berøring med telefonen, på det pågældende tidspunkt, der forsvandt.

Heldigt det ikke skete ved spisetid

Meget tyder på, at ofrene er sendt tilbage til tiden omkring Første Verdenskrig, idet adskillige briter, franskmænd og tyskere fortæller, de har genkendt forsvundne familiemedlemmer iført datidens uniformer på fotos i historiebøger. En ung spansk kvinde, hvis otteårige søn også forsvandt, fortæller, at en meget gammel mand grædende ringede på hendes dør søndag morgen og kaldte hende for mor.

På et hasteindkaldt krisemøde i Det Europæiske råd drøfter EU’s statsledere den usædvanlige begivenhed. Formand Donald Tusk oplyser, at Rådet ikke udelukker terror begået af russiske statshackere, som ønsker at destabilisere Europa.

– Hvis russerne står bag, har de forregnet sig. Den eneste, vi savner, er Boris Johnson, som ingen har set siden natten til søndag, og Europa står derfor stærkere end nogensinde, siger Donald Tusk.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen oplyser, at godt et par tusind danskere savnes.

– Jeg er lykkelig for, det skete en sen nattetime. Var katastrofen indtruffet en hverdagsaften omkring spisetid, havde vi mistet hele familier, det meste af Danmarks ungdom, og vi havde tabt en hel generation. I stedet mistede vi et par tusind internettrolde, som ingen alligevel vil savne, siger Mette Frederiksen.

Hun vil nu drøfte med sine EU-kollegaer, om sommertid er blevet for risikabelt.

Illustration: Pixabay og Mester Ictum.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Flere millioner europæere forsvundet efter fejl i omstilling til normaltid"

  1. Carsten madsen | 28. oktober 2019 ved 10:59 | Svar

    Som jeg har skrevet andetsteds, finder jeg det dejligt at bliver en time yngre en gang om året.

    • Papposilenos | 28. oktober 2019 ved 11:17 | Svar

      Må vi anbefale, at De bosætter Dem nær datolinjen, så taler vi ikke en time, men et helt døgn.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*