England slår Tyskland i julefredsfinale på Vestfronten 4.61/5 (18)

Med et omdiskuteret mål i forlænget spilletid besejrede England sin tyske modstander i finalen i julefredsturnering på Vestfronten.

Med cifrene 4-2 vandt England en nervepirrende finale udkæmpet i ingenmandsland på Vestfronten. Men spillerne måtte ud i forlænget spilletid, inden et et meget kontroversielt mål til 3-2 bragte England på sejrskurs.

Kampen blev spillet som led i en fodboldturnering afholdt under den spontane våbenhvile, som de kæmpende tropper har etableret i anledning af julen.

Inden englænderne kunne kalde sig vindere, udspandt der sig et ægte drama, hvor især banens beskaffenhed var i fokus, og den fik hård kritik af den tyske træner.

– Banen var en mudderpøl fuld af granathuller og blindgængere, som kunne eksplodere ved den mindste berøring. Derfor turde vi ikke give os fuldt ud, fordi risikoen for skader var for stor. Mine spillerne skal jo trods alt kunne myrde løs igen efter nytår, siger Tysklands øverstkommanderende landstræner Erich von Falkenhayn.

Spiddede bold på pikkelhuen

Den dårlige bane var som skabt til englændernes spil med en trommeild af lange bolde frem i tyskernes målfelt. Konstant lurede de engelske angribere, og de tyske forsvarsspillere havde svært ved at cleare boldene, som de flere gange endte med at spidde på deres pikkelhuer.

Alligevel kom Tyskland foran efter 12 minutters spil på et fladt spark forbi den engelske målmand, men seks minutter senere udlignede menig Hurst på et flot hovedstød. Trods flere gode chancer til begge hold stod det stadig 1-1 ved halvlegen.

Anden halvleg udviklede sig til en regulær stillingskrig, hvor de to hold kæmpede om hver kvadratfod af banen. Forgæves kastede begge hold resultatløse angreb efter angreb hen over midtbanen i konstante omstillinger, før det i det 77. minut lykkedes England at bringe sig foran 2-1 på en hård artilleri-bold uden chance for den tyske målmand.

Herefter satte tyskerne en offensiv ind, og i det 89. minut lykkedes det feldwebel Weber at udligne, og forlænget spilletid var en realitet.

Tysk offensiv kostede kræfter

Allerede tidligt i den forlængede spilletid var tyskernes kræfter sluppet op, og englænderne pressede højt oppe på den tyske banehalvdel. Efter 11 minutter gav det bonus, da menig Hurst igen sparkede bolden i mål. Via overliggeren sendte han bolden ned på målstregen og ud igen. Men var bolden over stregen?

Trods tyske protester anerkendte dommeren, en pensioneret toldembedsmand fra en nærliggende by, målet. Derefter var den tyske kampmoral knækket, og i overtidens sidste minut fuldbyrdede menig Hurst sit hattrick med en scoring til 4-2.

Efter kampen gentog spillerne flere gange målet til 3-2 i langsom bevægelse, men det var reelt umuligt at afgøre, om bolden var ude eller inde, og scoringen forblev anerkendt.

Holdets anfører Kaptajn Bobby Moore er glad for sejren over hunnerne, men han er ked af, at scoringen til 3-2 vil blive den mest omdiskuterede scoring i fodboldens historie i mindst 50 år fremover.

Tegning; Mester Ictum.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "England slår Tyskland i julefredsfinale på Vestfronten"

1. Carsten Madsen | 6. januar 2020 ved 9:16 | Svar

Kære Satyr, mange tak for en god reportage om den hårde kamp. Jeg synes, det er flot af rapportøren ikke at bruge den senere så kendte joke om “at der krævedes en ny bold, hver gang det tyske hold brugte hovedet”…senere droppede man af samme grund pikkelhuen. Dog synes jeg, rapportøren den mangler at nævne de ureglementerede tacklinger, hvoraf et par stykker senere blev bandlyst fremover af det internationale forbund, og (ikke mindst) de mange udskiftninger både før og efter kampen; for Englands vedkommende 993.754 mod Tysklands 2.037.000.