Kritik af fredsforsker Ole Wæver breder sig ned gennem historien 4.88/5 (8)

Fredsforsker Ole Wævers teorier anklages for racisme. Nu lyder der også voldsom kritik fra de franske encyklopædister, filosoffen Thomas Moore og Apostlen Paulus.

Skandalen om fredsforsker Ole Wæver og Københavnerskolen spreder sig ned gennem historien efter det fornylig kom frem, at hans teorier om sikkerhedsliggørelse beskyldes for racisme.

Teorien går ud på, at magthavere benytter potentielt farlige begivenheder til at øge deres magt og begrænse borgernes frihed ved at gøre det til et spørgsmål om sikkerhed og statens overlevelse.

Nu tager oplysningsfilosofferne blandt de franske encyklopædister afstand fra Ole Wæver. Det sker i en fælles epistel tiltænkt Hans Majestæt Kong Christian 7., hvori de beskylder Københavnerskolen for antifrihedlighedogbroderskabsliggørelse.

Nægter at dø for Wævers ytringsfrihed

Den mindre kendte encyklopædist Jean Jaques Voliere forklarer til Satyren, at Ole Wævers forbrydelse er langt mere alvorlig end racisme.

– Ole Wæver er helt igennem uoplyst. Hans farlige tanker om sikkerhed giver staten et klokkeklart teoretisk grundlag for at gribe ind med restriktioner, som forhindrer de franske borgeres forsøg på at skabe en fri og egaliter velfærdsstat. Det her ender i en blodig revolution takket være det fjols, siger Jean Jaques Voliere og tilføjer:

– Wævers synspunkter er så afskyelige, at jeg ingen intentioner nærer om at ville dø for hans ret til at ytre dem.

Beskyldes for Antiutopisme

Også den engelske humanist Thomas Moore er rasende. Han erkender, at han kun har skimmet en af Københavnerskolens artikler overfladisk, da den ikke er skrevet på latin, men på en vulgær afart af engelsk.

Det Thomas Moore mener at have læst, finder han dog ganske oprørende.

Moore anklager Wæver for strukturel antiutopisme og eskapistisk uredelighed, når han som erklæret socialkonstruktivist forsømmer at udtænke perfekte utopiske sociale konstruktioner.

– I en utopisk virkelighed totalt uden jordforbindelse er Wæver og Københavnerskolen ren gift, siger Thomas Moore. Han overvejer nu om han overhovedet vil udgive sit hovedværk Utopia.

Wæver skal tie i forsamlingen

Den kristne apostel Paulus er ligeledes helt igennem chokeret. Paulus afviser, at nogen leder i en kristen stat vil opføre sig, som Københavnerskolen beskriver, men af hedenske statsledere kan man forvente alt.

– I Rom er alle hedninge. Hvem ved, hvad Kejser Nero finder på at gøre ved os kristne, hvis han hører om sikkerhedsliggørelse. Jeg opfordrer derfor i mit brev til Hafnianerne, at fredsforskere i almindelighed og Ole Wæver i særdeleshed skal tie i forsamlingen, siger Paulus.

Af hensyn til verdensfreden og de involverede parters følelser, har Satyren undladt at indhente en kommentar fra Ole Wæver.

Foto: Pixabay.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kritik af fredsforsker Ole Wæver breder sig ned gennem historien"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*