Christian 4. og Gamle Drakenberg afviser at gå tidligt på pension 4.73/5 (15)

Christian 4. og gamle Drakenberg er ikke begejstrede for Statsministerens forslag om tidlig tilbagetrækning. Oline Nielsdatter synes derimod ikke, at det er vidtgående nok.

Da statsminister Mette Frederiksen i går afslørede regeringens udspil om tidlig tilbagetrækning, bad Satyren en række historiske personer følge med og give deres vurdering.

En af dem er Hans Majestæt Christian 4. Han kom tidligt ud på arbejdsmarkedet og kan allerede i en alder af 54 år opfylde kravet om 42 år på arbejdsmarkedet og dermed retten til folkepension, når han fylder 66.

Tilværelsen som konge har slidt på ham, men han har ikke tænkt sig at gå tidligt på pension.

– Jeg kom ud at tjene allerede som 12-årig. Ved Gud. Det har ikke altid været nogen dans på roser, men jeg er langt fra slidt ned, selv om det da værker lidt i knolden efter de officielle drukgilder, siger Christian 4. og leger lidt med sin fletning, inden han tilføjer:

– Tidlig pension. Aldrig i livet. Jeg har stadig ambitioner om at tæve svensken, og trækker jeg mig tilbage for tidligt, bliver Rundetårn aldrig opført.

Rendyrket ageism

Heller ikke Christian Jacobsen Drakenberg har planer om tidlig pension. I en alder af 113 har han lige fejret hundredeårsjubilæum som sømand. Den tunghøre gamle søulk skal lige have spørgsmålet gentaget et par gange, inden han rasende afviser enhver tanke om tidlig tilbagetrækning.

– Det er ved havslangens gab rendyrket ageism at sende arbejdsduelige folk på aldersrente, men sådan er det nu om dage, hvor de unge mennesker ikke gider gøre dagens gerning, så snart de fylder 80. Da jeg var på den alder trællede jeg for arabiske sørøvere, men fortæller man ungdommen om det, så ruller de med øjnene og siger: ”Okay, Boomer”, sprutter Drakenberg.

Han tilføjer, at han da agter at tage hundrede år mere på de syv verdenshave.

Vaskekone udslidt som 37-årig

Heller ikke Oline Nielsdatter, der siden hun var fire år gammel har arbejdet som vaskekone i Skidenstræde i København, synes tilbagetrækningsudspillet er noget værd. I en alder af 37 føler hun sig helt igennem nedslidt, hvilket hendes furede ansigt, tandløse gummer og grå tjavsede hår vidner om.

– Nu har jeg knoklet i over 30 år med tottetræ, vaskesten og lud. Jeg kan slet ikke overskue at knokle i flere år, inden jeg kan gå på pension, siger Oline Nielsdatter.

Hun mener, at det bliver en billig omgang for Mette Frederiksen. Med det liv hun lever, er hun himlet længe inden, hun når pensionsalderen.

Den nedslidte vaskekone er dog glad for, at hendes barselsperioder tæller med.

– Jeg har brugt 12 år af mit liv på at føde et dusin rollinger. Selvom de færreste overlevede, er jeg da glad for, at de tæller med i regnskabet, så har ungerne trods alt gjort en smule gavn, slutter en hostende Oline Nielsdatter.

Illustration: Gamle Drakenberg af C.G. Pilo.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Christian 4. og Gamle Drakenberg afviser at gå tidligt på pension"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*