Elefantordenen afskaffes: FN udvider konvention om truede dyrearter 4.77/5 (13)

Washingtonkonventionen udvides til at omfatte udveksling af truede dyr i alle afskygninger. Det sætter en stopper for Elefantordenen, som erstattes af Griseordenen.

Det er snart slut med den danske Elefantorden. Første marts ophører Kongehuset med at uddele Danmarks fornemste orden. Alle uddelte ordener kaldes tilbage. Nogle få bevares og udstilles på Rosenborg Slot. Resten destrueres.

Det meddeler Kongehuset i en pressemeddelelse.

Beslutningen er truffet af frygt for at overtræde den opgraderede Washingtonkonvention. Den omfatter nu handel og udveksling af truede dyrearter i enhver afskygning, herunder gengivelser af elefanter i ikke dokumentariske og bevaringsrelaterede sammenhænge.

Hendes Majestæt Dronningen konstaterer med ophøjet ro, at den 450 år gamle Elefantordenen nu erstattes af en Griseorden.

– Gud bevare svinet, udtaler Dronningen i pressemeddelelsen.

Nu med gris

Herald Dick Mogensen, som er direktør for De Kongelige Ordners Kabinet, bekræfter, at hoffet erstatter elefanten med en gris.

– Egentlig aftalte vi med Hendes Majestæt Dronningen at erstatte elefanten med en mink, men i disse tider er det et virkelig dårligt signal at sende. Vi valgte derfor grisen, og den er jo, når alt kommer til alt, også Danmarks virkelige nationaldyr, siger Herald Dick Mogensen

Majestæten har nu bedt kunstneren Bjørn Nørgaard om at designe en stor fed so i guld, emalje og diamanter til at hænge i ordenens blå bånd.

– Modtagerne af Griseordenen kommer ikke til at mærke den store forandring, og grisen er vel også en mere dækkende metafor, når det kommer til de fleste statsledere, påpeger Herald Dick Mogensen.

Modtages positivt

Nyheden om grisens indtræden i det danske ordensvæsen modtages forbavsende positivt på Christiansborg.

Venstres formand Jakob-Ellemann Jensen har svært ved at få armene ned.

– Det er en super god idé, som gavner dansk baconeksport, siger Jakob Ellemann-Jensen, som understreger, at han er vild med bacon.

Også formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl er overvejende positiv.

– Egentlig synes jeg, det er et knæfald for internationale konventioner, men hvad Dronningen gør, er altid det rigtige. Jeg vil da heller ikke udelukke, at et par muslimske statsoverhoveder betakker sig for at få en grisebasse hængt om halsen, så det er fint, siger Kristian Thulesen Dahl.

Statsminister Mette Frederiksen har ingen kommentarer. Hun afventer, at ministeriets jurister afklarer, om hun har lovhjemmel til at udtale sig.

Foto: Shakko, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Elefantordenen afskaffes: FN udvider konvention om truede dyrearter"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*