Svensk politi nedkæmper Skånes sidste snaphaner 4.8/5 (15)

Ved en storstilet aktion har svensk politi anholdt Skånelandenes sidste snaphaner. Under aktionen blev skuespiller Søren Pilmark dræbt i forsøget på at tale snaphanerne til overgivelse.

Efter lang tids overvågning slog svensk politi tidligt i går morges til mod Skånelandenes sidste snaphaner. Under en delvist fejlslagen operation, som kostede skuespilleren Søren Pilmark livet, uskadeliggjorde en kampklædt specialstyrke den sidste hårde kerne af frihedskæmpere.

Dermed er 350 års skånsk frihedskamp mod den svenske besættelsesmagt forbi.

Til Satyren forklarer indsatsleder Polisintendent Pär Inge Blomquaal at politiet have sporet snaphanerne til deres lejr i de dybe skove på grænsen til Småland.

– I efteråret anmeldte et par kantarelplukkere nogle personer i gammeldags tøj, som campede ulovligt i et fredet skovområde. Vi havde en mistanke om guerillaaktiviteter, så vi valgte at holde lejren under observation, fortæller Pär Inge Blomquaal.

Han tilføjer, at en betjent forklædt som en mellemstor rødgran efterfølgende holdt lejren under observation.

Ville kun forhandle med Gøngehøvdingen

Betjenten overværede leverancer af saltede flæskesider og tønder med krudt fragtet på oksekærrer, som blev betalt med sølvdalere. Betjenten observerede også skydeøvelser med musketter og træning på blanke våben.

– Desværre væltede betjenten i en vinterstorm, men vi var sikre på, at det var snaphaner, så vi slog til, siger Pär Inge Blomquaal.

Men noget gik galt.

– Vi sendte betjent Kristiansson og betjent Kvant ind for at sikre fortroppen, men de fumlede og blev fanget. Så sendte vi betjent Kling og Klang ind, men de blev også taget til fange, siger Pär Inge Blomquaal.

Politiet stod nu i en alvorlig gidselsituation. Snaphanerne nægtede at forhandle med andre end Svend Poulsen Gønge også kendt som Gøngehøvdingen. Hårdt presset tog indsatslederen kontakt til skuespilleren Søren Pilmark, som for få årtier siden spillede Gøngehøvdingen i en TV-serie på Danmarks Radio.

Søren Pilmark indvilligede i igen at iklæde sig sit kostume og optræde som Gøngehøvdingen. Sammen med to ligeledes forklædte betjente gik han frem for at indlede forhandlinger med snaphanerne. Men igen gik planen galt.

– Knap havde Pilmark åbnet munden førend en gammel tandløs snaphane med tjavset, fedtet hår blæste hovedet af Pilmark med et bøsseskud, fortæller en Pär Inge Blomquaal.

Pilmark får statsmandsbegravelse

Under den efterfølgende tumult lykkedes det politiet med chokgranater og en hurtig indsats at overmande og afvæbne snaphanerne uden yderligere tab af menneskeliv. Under afhøring af Pilmarks banemand forklarede snaphanen, at han aldrig havde set så ringe en udgave af Gøngehøvdingen. Med det samme indså han, at der måtte være en svensk spion, så han skød.

De tilbageholdte snaphaner er varetægtsfængslet og skal nu afhøres i en række sager.

– Kollegaerne i Stockholm efterprøver vidneudsagn, der hævder at have set dem på Sveavägen og Tunnelgatan da Oluf Palme blev myrdet. Det er det sidste åbne varme spor i den sag, siger Pär Inge Blomquaal.

Søren Pilmark får en statsmandsbegravelse fra Holmens Kirke under overværelse af Hans Majestæt Kong Frederik 3.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Svensk politi nedkæmper Skånes sidste snaphaner"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*