Boganmeldelse: Cooking Palaeo Food In the Gulag 4.77/5 (13)

Satyrens kulturhistoriske madanmelder Lau Plith Livretsen har modtaget den russiske neo-dissidentkok Vladimir Krodtz-Hlickmenovs kogebog Cooking Palaeo Food In the Gulag. Satyren bringer her uddrag fra bogen og Livretsen anmeldelse.

Vladimir Krodtz-Hlickmeovs kogebog om modefænomenet Palæokost (trykket er på første stavelse, red.), er en mammut på hele 450 sider og dedikeret til Palæokost, noget der var moderne i den vestlige verden indtil for 12.000 år siden. Men som bliver ved med komme tilbage i plagsomme bølger, senest for to år siden.

Og det er noget, som jeg personligt plejer at sige Kaninka-Ninka-Nej-Tak til! Jeg har alligevel afprøvet en del af opskrifterne, men jeg må sige, at jeg er lige så glædeligt overrasket som aben, der lige er faldet ned fra et træ, og opdagede at den kunne gå oprejst. Selvom et par af retterne sendte mig deevolutionerende, foroverbøjet og på knoerne ud foran det hvide alter.

Krodtz-Hlickmeov har selv tilbragt otte år på ø-ferie i Sibirien for hans anmeldelse af den Nordkoreanske vegetarkogebog Græs: 20 lækre og nemme retter. Under opholdet, hvor han gæstede Aleksandr Solzjenitsyns Institut de Beau Cuisine de Paléolithique, tillærte Krodtz-Hlickmeov sig den enestående kunst at tilberede ægte palæokost af ægte palæoråvarer (Igen. Trykket er på første stavelse, red.)!

Helstegt Mammut

Jeg forsøgte at gange opskriften op til en hel mammut, men opdagede, at jeg ikke havde fryserpladsen i min kølefrys derhjemme. Det er den absolutte svaghed ved denne kogebog. Et gennemsnitligt 16 liters kølefrys har ikke plads til de fleste af råvarene; for slet ikke at tale om at slæbe en 1.600 kilo mammut op på 4. sal til en hipster Vesterbro lejlighed!

Uldhåret næsehornspølser

Denne opskrift velsmagende. Jeg tilsatte godt en sæk vejsalt, jeg har haft liggende siden 2003, hvilket berigede smagen. Jeg kunne godt nok kun skaffe en Leopard-kampvogn, men det sparede bare tid i mosningen og æltningen af kødet. Dertil undlod jeg at rense løbet fra sidste skydeøvelse, hvilket tilførte en røget smag til pølserne. Børnene foretrak at få deres pølser som Hotdogs, så jeg købte to af de store pynte-ciabattabrød fra vinduet i vores lokale italienske rotisseri horisontale. Lidt tørt, men de klager sig altid alligevel!

Hulebjørn a la Foxbat

Denne ret var lidt en udfordring, og bestemt ikke en man skal starte med. Jeg har dog via en gammel kontakt i polen fået mulighed for at erhverve en Mig-31. Jeg servede retten ved et arrangement i den lokale badmintonforening, med stor succes.  Mig-31 skal nok komme til sin ret til sommer, så skal konkurrenten på Bornholms Middelaldercenter enddermame buzzes ved Mach 3 i lav højde, så de lange Poulaines krøller helt sammen på dem!

Blue Babygryde

En glædelig overraskelse i kogebogen var en gæsteoptræden af den amerikanske palæokok Dale Guthrie, som her afslørede sin berømte Blue Babe simregryde. Masser af grøntsager, og masser af tålmodighed. Retten skal simre i otte timer, med godt med paprika, peber og lidt chili. Jeg serverede retten for min svigermor. Ganske uventet, så døde hun ikke, men bad om mere!

Jeg kan varmt anbefale denne kogebog, for de som gerne vil spise ægte palæokost af ægte palæoråvarer (trykket er stadig på første stavelse, red). Vogt dem for nutidige efterligninger!

Memes: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Boganmeldelse: Cooking Palaeo Food In the Gulag"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*