Hertugen af Wellington: Napoleon er et klassisk mobbeoffer 4.57/5 (14)

Arthur Wellesley undskylder den mobning han og andre udsatte Napoleon Bonaparte for. Professor beskylder ham for at give offeret skylden og kalder det victim blaming.

– Vi kaldte ham ”Flæske”. Vi kaldte ham ”Europas Mareridt”. Vi kaldte ham ”Korporalen med den lille (censureret af red.), siger Arthur Wellesley Hertug af Wellington, mens han fnisende stritter med sin venstre lillefinger for at anskueliggøre størrelsen.

– Det er mobning. Det har jeg indset nu, og det vil jeg gerne undskylde. Det var ikke pænt af os. Havde vi vidst, at Napolle-drengen ville reagere så voldsomt, havde vi da aldrig gjort det, tilføjer han.

Undskyldningen falder i Hertugens erindringer: Mit liv Mellem røjsere og indbagt mørbrad, som udkommer i næste uge. Satyren har mødt Hertugen i hans foretrukne klub i London.

Sygeligt nærtagende

Wellington forklarer, at det har taget tid for ham at erkende de verbale ydmygelser, han sammen med Feltmaskalk Blücher og Fyrst Metternich har påført Napoleon.

Omvendt mener Wellington, at Napoelon er sygeligt nærtagende. Det de udsatte Napoleon for er vand imod det, han selv oplevede på de engelske kostskoler og universiteter han frekventerede.

– Napoleon er ekstremt tyndhudet. Med sin diminutive statur, gnomede fysiognomi, oppustede ego og franske temperament er han simpelthen et klassisk mobbeoffer, siger Hertugen.

– Han gjorde det nu heller ikke nemt for sig selv. Han tog bare imod. Han sagde aldrig fra. I stedet kastede han Europa ud i årtiers udmarvende krig, som kostede millioner livet og betød, at vi til sidst gav ham og Frankrig en korporlig røvfuld på slagmarken, og det bærer han selv skylden for, fortsætter han.

Wellington er en hykler

Forsker i menneskets psyke Professor Arnold von Schrink fra Universitetet i Leipzig genkender meget af Napoleons adfærd fra sine studier i forfølgelse og chikane.

– Nogle vender det indad, andre reagerer udad. Karakteristisk for offeret er, at de ofte ender med at isolere sig, som Napoleon Bonaparte har gjort ved at flygte til en afsidesliggende ø i Atlanterhavet ud for Afrikas kyst langt fra sine plageånder. Det er en helt normal reaktion på den hetz, han har været udsat for, siger Arnold von Schrink til Satyren.

Professoren forstår godt Hertugen af Wellingtons behov for at sone sin skyld og undskylde sin pubertære adfærd, men han lægger ansvaret for det skete og Napoleonskrigene over på Napoleon, og det er at give offeret skylden, slår Arnold von Schrink fast.  

Konfronteret med professorens kritik og anklage om victim blaming ryster Hertugen af Wellington på hovedet.

– Jeg er stolt over at undskylde og oute mig selv som mobber, så jeg går over i historien som en mere respektabel person. Jeg kunne have sagt mig selv, at Korporalen med den lille (censureret af red.) er for smålig til at tage mod min undskyldning, slutter Arthur Wellesley Hertug af Wellington.

Illustration: Michelangelo & Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Hertugen af Wellington: Napoleon er et klassisk mobbeoffer"

  1. Hvad er det så Napolen har i hånden under jakken? Ja, jeg spørger bare!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*