Homers krigsudredning: Trojansk krig var gudernes aftalte spil 4.67/5 (9)

Achaiere og Troere kæmpede forgæves om Troja. Homers krigsudredning viser, at alt var aftalt på forhånd mellem Olympens guder.

– Sikke nogle røvhuller. De slog min bedste ven Patroklos ihjel. Jeg er vred, så forbandet meget vred, at ikke engang Muserne kan synge om det.

Så kontant lyder reaktionen på gudernes dybe indblanding i Den Trojanske Krig fra helten Achilleus, som kæmpede og døde i krigen.

Hans ærkemodstander Hektor er ligeledes vred og rystet.

– Blodsudgydelserne og vores forsvar af Troja var jo totalt forgæves, fordi guderne allerede på forhånd havde besluttet sig for, at vi skulle tabe, siger den hovedrystende trojanske helt og kongesøn Hektor, som ligeledes faldt i krigen.

En lang række andre døde konger, helte og krigere nikker bifaldende, mens de i munden på hinanden raser over Zeus og hans gudeslængs rænkespil.

Familieopgør by proxy

Satyren besøger de døde stridsmænd i dødriget Hades. Anledningen er den længe ventede krigsudredning ved Homer, som uden skygge af tvivl dokumenterer, hvordan Olympens guder intervenerede i krigen og påførte begge parter store tab.

Homer forklarer til Satyren, at han i aflyttede samtaler mellem guderne afslører intriger og svigt i en totalt dysfunktionel gudeverdenen. Han redegør for, hvordan Apollon, Afrodite og Ares kæmpede på Troernes side, mens Athene, Poseidon og Here kæmpede på Achaiernes side, uden at parterne var informeret.

Homer dokumenterer, hvordan Poseidon og Ares slagtede løs i geledderne og begik krigsforbrydelser. Han kan bevise, at Apollon i kampens hede slog rustningen af helten Patroklos, så Hektor kunne dræbe ham. Han påviser, hvordan Athene senere forblindede Hektor, så Achilleus iført en rustning, smedet af Hefaistos, som ulovlig guddommelig våbenhjælp, kunne dræbe Hektor som hævn for Patroklos.

– Det hele var et beskidt familieopgør by proxy. Imens sad den ansvarlige chef, Zeus, på toppen af sit bjerg, nød showet og åd popcorn. Det er en rystende skandale, siger Homer på perfekte heksametre og stavrim.

Zeus slog sin egen søn ihjel

Hvor kynisk gudernes rænkespil var, bevidner Zeus’ egen søn, Lykiens Kong Sarpedon, som på Zeus ordre blev dræbt i krigen.

– Min far slog mig ihjel. Han dræbte med fuldt overlæg sin egen søn. Den er sgu svær at sluge, siger Sarpedon med en klump i halsen og tilføjer knust:

– Han var en meget fraværende far. Han havde travlt med at ryste jorden, kaste lyn og bolle med alle sine damer, men jeg var trods alt hans eget kød og blod.

Zeus erkender over for Satyren, at Den Trojanske Krig ikke var hans ædleste stund. Han har derfor sendt sig selv og Olympens guder i familieterapi, så de alle kan blive en bedre udgave af sig selv.

Foto: Sebastiá Giralt, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Homers krigsudredning: Trojansk krig var gudernes aftalte spil"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*