BREAKING: Detektormand finder manglende stump af guldhorn 4.67/5 (27)

Amatørarkæolog fra Haderslev finder den manglende spids af det korte guldhorn. Centerchef kan ikke få armene ned.

– Da bipper i muld det gamle guld. Det er helt vildt. Jeg kan slet ikke få armene ned, siger Allan Lægæst Holtsen og undskylder, at han ligner en soldat, der overgiver sig.

Han er chef for det historiske oplevelsescenter GULDH’RN i Gallehus, og hans jubel vil ingen ende tage. Glæden skyldes det helt sensationelle fund af den manglende spids af det korte guldhorn.

– Den stump har været savnet lige siden husmand Jerk Lassen fandt det knækkede guldhorn i 1734. Utallige har i årtier ledt forgæves efter stumpen her i omegnen af Gallehus, siger Allan Lægæst Holtsen, som stadig har armene oppe.

Centerchefen betegner fundet som det vigtigste arkæologiske fund siden Guldhornene selv. Han er ikke i tvivl om, at historien nu skal skrives om.

Fuglene tav

Finderen Hans Jerk Lassen fra Haderslev, der nedstammer direkte fra finderen af det korte guldhorn, fortæller til Satyren om den dag, han med sin metaldetektor fuldendte sin forfaders værk.

Det havde været en meget rolig dag. Bortset fra nogle signaler på ølkapsler og stanniol var detektoren tavs.

– Jeg higede og søgte, men der var sgu ikke noget at komme efter. Jeg besluttede mig for at sige tak for i dag og tage kaffen og hindbærsnitten derhjemme, men så hørte jeg en sagte torden dundre, og fuglene tav, og alt var pludselig, helt stille, siger Hans Jerk Lassen om sekunderne før detektoren satte i med et hyl højere en Heimdals Gjallerhorn.

– Jeg for sammen af ren forskrækkelse, men vidste med det samme, at jeg havde fundet guld, og der lå noget helt udsædvanlig lige under overfladen fortætter han.

Hans Jerk Lassen bedømte ud signalet, at det var en mellemstor skat bestående af to D-brakteater, en C-brakteat og tre en halv A-brakteater. Dertil en rygknapfibel samt fire solidi præget under kejser Gratian, tre præget under Honorius  (forkortet af red.).

Koster spidsen af et guldhorn

Han blev noget paf, efter han satte feltspaden i jorden og kort efter stod med den manglende spids af det ene guldhorn.

– Det havde jeg sgu ikke set komme, siger den stadig benovede finder, som kan se frem til en klækkelig danefægodtgørelse.

– Det kommer til at koste spidsen af et guldhorn, fortæller Allan Lægæst Holtsen, der ser frem til at udstille det nye fund i GULDH’RN.

Derfor har han sendt guldhornsstykket ekspres til Nationalmuseet med anmodning om en hastebehandling, så det kan udstilles allerede i 2026.

– Vores magasinforvalter Niels Heidenreich er lige nu på vej til Nationalmuseet med guldhornsstumpen, siger Allan Lægæst Holtsen og beder Satyrens udsendte om at ringe efter en læge. Han kan stadig ikke få armene ned, og nu er de begyndt at gøre ondt.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "BREAKING: Detektormand finder manglende stump af guldhorn"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*