Kejser Augustus: Specialoperation i Germanien forløber efter planen 4.88/5 (25)

Roms kejser vil med specialoperation afbarbarisere Germanien. Statholder Varus går fra sejr til sejr, hævder kejseren. Men virkeligheden er en anden.

Germanien skal afbarbariseres, og det skal ske nu. Så klart er budskabet fra kejser Augustus og Senatet i Rom.

Derfor har kejseren iværksat en specialoperation, som en gang for alle skal give germanerne civilisationens velsignelser. Det skal forhindre, at de germanske stammer engang i fremtiden vil slutte sig sammen og true Rom og på længere sigt udvikle et diktatur, som kaster den kendte verden ud i en gigantisk krig.

Satyren erfarer, at felttoget slet ikke går som forventet. Germanerne yder hård modstand. Legionerne lider under dårlig ledelse og en kaotisk situation, som går ud over civile.

Fjendtlige løgne

Augustus afviser over for Satyren de hårdnakkede rygter om, at denromerske specialoperation er kørt fast, og de romerske legioner lider store tab.

– Det har intet på sig. Det er rygter spredt af barbarerne for at stille os i et dårligt lys. Vore legioner er succesfulde og Varus går fra sejr til sejr. Det er simpelthen ikke sandt, at Varus og hans legioner er blevet udslettet i Germaniens dybe skove, siger Augustus.

Kejseren afviser også, at romerne begår massakrer på de lokale stammer.

– Det er løgne, fremstillet af Imperiets fjender. Romere brænder ikke landsbyer. Romere dræber heller ikke civile, hverken børn, voksne eller gamle. Det er barbarerne selv, som udfører massakrer og giver os skylden.

Terrorbombarderer civile

I Germanien ser Satyrens udsendte med egne øjne romernes ødelæggelser i form af nedbrændte landsbyer og dynger af lig.

– Romerne bruger katapulter og terrorbombarderer vores landsbyer. De dræber i flæng og tager civile til fange for at sælge dem som slaver, hvis de flygter gennem de frit lejde korridorer, romerne åbner for at lokke uskyldige ud, siger et lokalt øjenvidne grædende til Satyren.

Satyren kan også bevidne, at der er hold i påstandene om store romerske tab. Overalt møder vi havarerede og forladte æselkærrer, og ødelagte katapulter flyder i grøftekanterne. Satyren har set en gruppe germanske bønder, som var i færd med at trække en forladt katapult væk med et spand okser.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de få og temmelig ilde tilredte legionærer, som Satyren møder. Til gengæld vil lederen af de germanske styrker, Arminius, gerne kommentere begivenhederne.

-Vi har indtil videre udslettet tre legioner og nedslagtet så godt som alle legionærer, siger Arminius og åbner en blodig bylt, som ligger ved hans fødder. Den indeholder Varus’ afhuggede hoved.

– Det kan I overbringe kejseren i Rom med besked om, at hvis han vil have sine legioner igen, kan han hente deres blege ravneafpillede knogler, lyder det fra Arminius.

Illustration: Otto Albert Koch.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Kejser Augustus: Specialoperation i Germanien forløber efter planen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*