Gigavindmølle placeres på Amalienborg Slotsplads 4.9/5 (20)

Regeringen præsenterer sin ”Danmark kan altså vildt meget mere plan” for fremtidens energiforsyning. Amalienborg udstyres med gigavindmølle.

– Vi skaber en energiens akse tværs over Københavns havn med Operaen og Amalienborg som poler og med verdens største bynære vindmølle. Danmark skal på den måde gå forrest og være et forbillede for den grønne omstilling i urbane miljøer.

Med disse ord præsenterede Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen regeringens seneste ambitiøse plan for fremtidens energiforsyning: ”Danmark kan altså vildt meget mere”.

Planen indebærer, at der opstilles en 100 gigawatt vindmølle på Amalienborg Slotsplads, der omdannes til Energipark Krone 1. Møllen bliver 250 meter høj. Den skal i 2024 dække Amalienborgs og indre bys samlede strømforbrug.

– Regeringen fremtidssikrer Amalienborg. Vi forudser et øget energiforbrug med flere teenagere i den kongelige familie, siger ministeren.

Han tilføjer, at hovedstadens nye vartegn designes af Vestas med ret til at bære krone, så den også appellerer til turister.

København udvalgt

At det endte med København har flere årsager, forklarer Dan Jørgensen.

– Vi gider ikke slås med stivnakkede jyske bondeknolde og give oppositionen vind i sejlene. Møllen skal heller ikke placeres på Fyn. Derfor er København det eneste alternativ, som vi var i stand til at skaffe et flertal for sammen med Dansk Folkeparti, siger Dan Jørgensen.

– Ved at lægge møllen her, undgår vi også bøvl med Danmarks Naturfredningsforening. De gider ikke spilde krudt på duer og rotter, og kulturarvsmyndighederne møder vi som sædvanlig ingen modstand fra, tilføjer han.

Dan Jørgensen er ikke i tvivl om, at anlægsudgifterne på 800 millioner kroner og 30 milliarder til fuld nabokompensation er givet godt ud.

– Den håndfuld milliarder det samlede projekt koster er jo hurtigt tjent ind igen med de priser, vi har på naturgas, siger han

Pynter på Operaen

Reaktionerne på Energipark Krone 1 er positive.

Generalsekretær for Københavns Forskønnelse Bolette Bernstein hilser planerne velkommen.

– Det vil helt klart fremme Operaens æstetiske helhed, at der kommer en vindmølle op, som skærmer for udsynet til Operaen. Jeg synes, det er trist, at en mølle skal skæmme Amalienborg, men hvis det er prisen for et Købehavn i bedre arkitektonisk balance, så kan jeg leve med det, siger Bolette Bernstein.

Også en gruppe studerende ved Kunstakademiet er glade. I en graffitiinstallation på soklen af Salys rytterstatue af Frederik den Femte, jubler de over, at slavehandlerkongen nu rematerialiseres som vindmølle.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Gigavindmølle placeres på Amalienborg Slotsplads"

  1. Carsten Madsen | 25. april 2022 ved 9:35 | Svar

    Love it 👍🏻😁

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*