Overraskende dansk fund er kæmpe sensation: Måske er det Nefertiti 4.67/5 (30)

Et overraskende fund af et helt specielt gravkompleks fra bronzealderen har sendt en chokbølge gennem det arkæologiske samfund på verdensplan.

Arkæologer fra hele verden strømmer i disse dage til Møn, hvor der i en baghave til et gammelt husmandssted er gjort et helt særligt fund.

– Det er sensationelt, og det eneste, som vi kan sammenligne med er de egyptiske grave i Kongernes Dal i Egypten, siger den danske egyptolog Peter Enemark fra Glyptoteket, der er blevet tilkaldt af Museum Sydøstdanmark for at bistå ved udgravningen. 

Han taler med Satyren i en lille pause efter at have vist Dronningen monumentet.

Fundet blev gjort, efter den nuværende ejer af huset i frustration over dårlig vækst i sit kålbed trods intensiv vanding besluttede sig for at undersøge problemet nærmere. Efter at have fjernet tusindvis af håndbold-store sten under bedet fandt han i en dybde på næsten tre meter en rektangulær indgang til det mystiske gravkompleks. 

– Allerede ved indgangen så ejeren udviskede hieroglyffer på væggene, og ringede derfor heldigvis til det lokale museum. Her kunne de afsløre, at der for enden af en lang, udskåret og rigt udsmykket gang lå fire udskårne rum ved siden af hinanden. Gangene er skåret direkte ud i kalken i undergrunden, og er efterfølgende blevet pudset og udsmykket, fortæller Peter Enemark.

Enorm sarkofag

I midten af det største af rummene ligger en enorm sakrofag. På den er der en stor tegning af solen.

– Der er tale om en grav, der nærmest virker som en kopi af Tutankhamons gravkompleks i Egypten. Det er det eneste fund af sin art gjort uden for selve Egypten, siger Peter Enemark.

Der er malet tusindvis af hieroglyffer på væggene, og her er kun få indtil videre blevet tydet. Samtidig er selve Sarkofagen endnu ikke blevet åbnet, og derfor er han endnu meget forsigtig med sine konklusioner i sagen.

 Han tror dog, at der kan være tale om fundet af den sagnomspundne grav for Nefertiti.

– Nefertiti etablerede sammen med sin mand Akhenaton en solkult i Egypten omkring 1350 før vores tidsregning. Men efter hans død forsvandt hun fuldstændig, og hendes grav er aldrig fundet. Måske var hun tvunget til at flygte mod nord efter hans død, og endte på den måde i Danmark, siger han. 

Kultisk oversvømelse

Han begræder samtidig, at komplekset i længere perioder har stået under vand, muligvis er der tale om en kultisk oversvømmelse af gravkammeret, men det kan også være forårsaget af havevanding. Vandet har ødelagt en række genstande, der ellers er tolket til at være gravgaver til den døde. 

– Vi ved, at der har været tætte handelsforbindelser mellem Egypten og Danmark, der blandt andet købte rav af os, mens vi omvendt købte haveklapstole og andet skrammel af dem. Måske er fundet her en konsekvens af netop de handelsforbindelser, siger Peter Enemark. 

Han hæfter sig ved, at fundet er gjort kun halvanden kilometer fra Timmesøbjerg, en bronzealderborg, der ligeledes sættes i forbindelse med bronzealderens handelsnetværk.

– Måske blev borgen bygget for at beskytte Egypternes handelsforbindelser i de fjerne egne af Europa. Det ville i hvert fald forklare graven, siger han.

Der ventes flere detaljer om fundet præsenteret i forbindelse med en undersøgelse af sarkofagen på Rigshospitalets Røntgenafdeling til august.

Foto: Egisto Sani, Flickr.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Overraskende dansk fund er kæmpe sensation: Måske er det Nefertiti"

  1. Jørgen Rosenhoff | 16. juli 2022 ved 21:20 | Svar

    Tror at historien om Epyptisk grav på Møn er fake. Det ville dog være fantastisk, hvis det var rigtigt. Peter Enemark er tilsyneladende en fiktiv person. Har i flere oplysninger er jeg lutter øre. Mvh Jørgen Rosenhoff

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*