Chok: Museum sælger julekalendere med ægte fund 4.92/5 (25)

Museum Nordsjælland sælger i år en julekalender til museets gæster. Kalenderen indeholder virkelige arkæologiske fund.

– Det er noget af det allerfineste, som vi har fundet. Men det skal ikke ligge på magasinet og samle støv. Derfor fik vi den ide at afhænde sagerne i en julekalender.

Sådan siger museumsinspektør og julekalenderkonsulent  J. Joel Bepsen fra Museum Nordsjælland, der i år gør noget helt særligt ud af julen.

Helt gratis er ‘gaverne’ dog ikke. For 5.999 kroner kan man i museets butik købe en helt særlig julekalender bestående af virkelige fund fra museets magasiner.

– Hver kalender er et unikum, der er ikke to, der er ens. Men ingen af dem indeholder ting, der ikke er værdifulde for vores forståelse af fortiden, siger den garvede arkæolog, uden dog at afsløre indholdet af de i alt 50 unikke julekalendere, der rent fysisk er samlet i en trillebør, som  har været brugt til tørvegravning under enten Første eller Anden Verdenskrig.

Indeholder danefæ

Arkæologen fortæller, at der i hver julekalender kunne være en smukt indpakket tyknakket flintøkse fra bondestenalderen, en tyndnakket økse med papir og sløjfe om eller et periode 2 sværd fra bronzealderen.

– Det eneste jeg vil love er, at der i hver julekalender vil være genstande, der er klassificeret som danefæ. Det er genstande som både dengang og i dag er vigtige i forståelsen af fortiden både i forhold til dagliglivet, men også åndslivet og magten, siger han og teaser om indholdet af den særlige pakke til den 24. december, at der jo engang var en julekalender, der handlede om guldhorn.

For købere af julekalenderen følger der dog også en forpligtigelse med.

– Der er tale om væsentlige dele af vores kulturarv, og derfor skal de også gøres tilgængelige for både forskere og offentligheden mindst en gang om året, og museet skal sikre, at genstandene ikke sælges videre eller ødelægges, siger J. Joel Bepsen.

Pligt til at udstille

I praksis vil det fungere sådan, at der bliver tinglyst en bestemmelse på den nye ejermands ejendom, der tvinger husejeren til at give offentligheden adgang til at se genstandene udstillet mindst én gang om året.

– Det kunne eksempelvis være den første september, hvor både forskere og tilskuere kunne komme hjem og se genstandene udstillet smukt i folks stuer. Og så ville det jo også være hyggeligt, hvis de gav en kop kaffe i den anledning, siger J. Joel Bepsen.

Han oplyser, at der allerede nu er stor interesse for julekalenderen, og han opfordrer til, at alle interesserede hurtigt slår til, men understreger samtidig, at julekalenderen ikke bliver lavet, fordi museets lagre er overfyldte.

– Nej, slet ikke. Vi har stadig meget skrald liggende på lager. Men på denne måde får vi folk, der elsker historien, til at tage sig af spørgsmålet for os, siger han. Han tilføjer, at der i øjeblikket er så lang ventetid på danefæbehandling, at det ikke er et problem at deponere det hos private i en årrække.

Han fortæller, at kun enkelte genstande i nogle få julekalendere vil kræve sikring i form af sikringsskabe eller vagtpersonale.

– Helt ærligt, så er det en unik mulighed for at få nærkontakt til historien. Jeg synes folk skal slå til i en fart, slutter J. Joel Bepsen.

Foto: André Hofmeister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Chok: Museum sælger julekalendere med ægte fund"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*