Svensk krav: Danmark skal betale grundskyld 5/5 (16)

Foto: Vurderingsstyrelsen

Danmark er af skabt af materiale transporteret fra svensk område af gletsjere under istiden. Nu forlanger Sverige, at Danmark betaler grundskyld.

Hvis det står til den svenske regering, skal Danmark betale grundskyld til Sverige. Rigsdagen i Stockholm vedtog forleden med et stort flertal at rejse et krav over for Danmark om en årlig grundskyld på 4,3 milliarder kroner. Dertil forlanges en engangsgodtgørelse på 430 milliarder kroner som kompensation for tabt grundskyld siden Kalmarunionens opløsning.

Til Satyren forklarer Sveriges statsminister Ulf Kristersson fra Moderaterne, at Danmark geologisk set er skabt af Sverige.

– Danmark er dannet af sand, grus, ler og vandreblokke ført fra Sverige til det nuværende Danmark af den forrige istids gletsjere. Det er sket uden tilladelse til at udføre sedimenter til dansk grund, og det skal den svenske stat naturligvis kompenseres for, siger en alvorlig Ulf Kristersson.

– Teknisk set er Danmark en del af Sverige. Det er geologisk bevist, men den svenske stat respekterer i dag Danmarks suverænitet og har ingen krav på dansk territorium. Skal jeg være helt ærlig, så er det sidste, vi ønsker i Sverige, danske tilstande med fejlslagen integration, bandekriminalitet, dårlig humor og en lam alkoholkultur, fortsætter han.

Han forventer, at den svenske ambassadør i Danmark overrækker den danske regering de svenske fordringer efter sommerferien.

Latterlig lav grundskyld

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at udtale sig til Satyren om det svenske krav om grundskyld. Hun henviser til Vurderingsstyrelsen og kontorchef  Jonas Grischk.

Han er bekendt med den svenske rigsdags beslutning.

– Nu kender vi jo ikke detaljerne i de svenske krav, men umiddelbart virker det ligefrem genialt at plukke et helt land. Det er fandeme innovativt sammenlignet med de groteske ejendomsvurderinger og omkategoriseringer af ejendomme, vi nogle gange fedter rundt med her i Vurderingsstyrelsen, siger Jonas Grischk anerkendende.

Han undrer sig dog over, hvor simpelt svenskerne beregner grundskylden som fem promille af Danmarks samlede areal udregnet i hektar, som var det landbrugsjord. Det sker uden hensyn til, at jordens grundskyldsgrundlag er skyhøjt i byer og bebyggede områder.

Derfor er kontorchefen heller ikke ramt af næsgrus beundring.

– Grundskylden er jo fastsat latterligt lavt sammenlignet med det, vi præsterer her i Vurderingsstyrelsen, men jeg kan berolige med, at Danmark derfor ikke går statsbankerot. Jeg vil vædde ejendomskatten af nyklassificeret hesteejendom i Nordsjælland på, at de rejser kravet i svenske og ikke i danske kroner, siger Jonas Grischk storgrinende, mens han ryster på hovedet.

– Havde svenskerne dog bare ladet os fikse den, så havde Danmark sgu oplevet et nyt 1813, men lad nu det ligge, sukker den tydeligt ærgerlige kontorchef i Vurderingsstyrelsen.

Foto: Vurderingsstyrelsen.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Svensk krav: Danmark skal betale grundskyld"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*