DR åbner statsanerkendt ‘museum for hele Danmark’ på Saltholm 4.64/5 (11)

Foto: Fred Romero.

Et nyt historisk museum kan være på vej. DR vil på Saltholm etablere det, de kalder et museum for hele Danmark for at få del i de mange statslige millioner til museerne.

”Det er det, vi har sammen. Et museum for hele Danmark”.

Sådan kommer det snart til at lyde igen og igen i jingler på alle DR’s platforme. I 2026 ventes DR nemlig at åbne et nyt museum, som allerede nu kaldes en konkurrent til Nationalmuseet og Moesgaard Museum. Museet får DR’s historiekorrespondent Cecilie Nielsen som direktør.

Med en etage om “Danmarks Oldtid og især vikingetiden”, en anden om “Krigen i 1864” vil mediekoncernen fra et nyopført betonbyggeri på Saltholm, tegnet af en international toparkitekt, tiltrække fire millioner besøgende om året.

– Det vil være et museum fra den absolutte øverste kategori af museer. Det har international betydning, og det vil tiltrække mange unge i kraft af skiftende udstillinger om tidens aktuelle boybands og moderne Meme-kultur, lyder det fra den nye direktør i DR Jingler og Museer, Cecilie Nielsen.

Som led i den nye museumslov er der åbnet for, at nye museer får statstilskud, mens andre museer mister det, hvis der ikke er besøgende eller forskning nok. Her forventer DR at få 23 millioner kroner om året som grundtilskud, og det samme fra den særlige incitamentspulje.

Alternativt arbejder DR på at få oprettet en sjette kategori alene for DR og et forventet årligt tilskud på 73,4 millioner kroner.

Visuelt museum

– Det her bliver et museum for folk, der vil forstå. Normalt er der mange åbne spørgsmål ved fund, der udstilles på et museum. Men ikke her. Vi er jo i forvejen eksperter i pædagogisk formidling, lyder det fra Cecilie Nielsen.

På museet vil via en storladen digital rekonstruktion være muligt at se, hvordan det så ud, da Dannebrog faldt ned fra Himlen i Estland. Den suppleres med et værk fra DR Symfoniorkesteret. Gæsterne kan genkende Odin som Kristus på korset på Jellingstenene og se flotte genskabelser inde fra det brændende Christiansborg, Børsen og linjeskibet Dannebroge.

DR spiller samtidig med musklerne, når de skal fortælle historien om Danmark. Således vil en digital rekonstruktion af Buster Larsen guide igennem historien om Anden Verdenskrig, Lars Mikkelsen vil guide gennem alle detaljer i Danmarks Oldtid, og Pilou Asbæk vil fortælle om krigene i 1848 og 1864.

En planlagt etage om Svenskekrigene med Søren Pilmark er dog  droppet igen. Den erstattes af en udstilling om nyere tid. Her fortæller Mette Frederiksens mand, tv-instruktøren Bo Tengberg, en episk historie om dansk politisk historie og velfærdssamfundet mellem de to samlingsregeringer i 1940 og 2022. Angiveligt skal TV Avisens vært Kåre Quist spice det hele op med løbende kommentarer i form af far-vittigheder om blandt andet Stauning og Krag.

DR’s egen historie

En særlig etage om selve DR ventes at få stor succes.

Her kan de besøgende opleve Bamses hus, hvor den ene mur som altid er lavet af halmballer. De kan endda selv få lov til at rette skorstenen op. Det er også muligt at se Palles berømte pil fra det kendte Otto Leisner-show. En hel etage er viet buster af koncernens tidligere generaldirektører samt en uddybende fortælling om, at DR’s koncertsal ikke overskred nogen budgetter.

I et andet rum ventes en samling af gamle tv-apparater, radiomodtagere, VHS-maskiner og 70’er HIFI især at tiltrække kategorien af mænd over 60 år, som det normalt er så svært for museer at få til at møde op.

– Der er,  som I ser, så meget historie, der ikke er fortalt ordentligt i Danmark, og som kun DR kan gestalte, lyder det fra Cecilie Nielsen.

Tidligere museumsdirektør er begejstret

Cecilie Nielsen erkender, at det er en presset økonomi, der får DR til at satse på et museum. Placeringen på Saltholm er da også valgt, ‘fordi jorden er exceptionelt billig derude’, forlyder det. Samtidig forventer DR, at en afkørsel fra Øresundsbroen føres til Saltholm. Det vil tiltrække flere udenlandske gæster.

Den danske museumsverden er rystet over DR’s planer, men ingen tør stå åbent frem med kritik af DR. Ifølge Satyrens oplysninger frygter de at blive boykottet og dermed ikke få omtaler af udstillinger og danefæ.

Tidligere direktør for Den Gamle By i Aarhus, Thomas Bloch Ravn, tør godt tage bladet fra munden. Han er begejstret, og han er bjergtaget over, hvor meget DR’s planer ligner de planer for Den Gamle By, han selv gav videre til museets nye direktør, da han rejste.

Foto: Fred Romero, Wikipedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "DR åbner statsanerkendt ‘museum for hele Danmark’ på Saltholm"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*