Satyren afslører: Museernes danefækarrusel lænser statskassen for 500 millioner kroner 4.68/5 (19)

Satyrens muldvarpe afslører i dokumentaren Den sorte detektor, hvordan Nationalmuseet og danske museer har tjent en halv milliard på ulovligt at udbetale danefædusør for de samme fund flere gange.

Jordskælvsagtige rystelser går gennem den danske museumsverden. Kulturministeren er blevet indlagt i dyb choktilstand, mens folketingspolitikere raser over den svindelskandale, som Satyren afslører.

Satyren har kortlagt, hvordan Nationalmuset sammen med danske arkæologiske museer har lænset statskassen for 500 millioner kroner. I dokumentaren Den sorte detektor afslører Satyrens muldvarpe med skjulte optagelser, hvordan museumsfolk bevidst svindler via en gigantisk danefækarrusel.

Vi har vist dokumentaren til journalisten Mads Brügger, som står bag en række opsigtsvækkende dokumentarer om organiseret kriminalitet. Han er imponeret over Satyrens afsløringer.

– Det er guddommeligt arbejde, som ikke er til at skyde igennem. Jeg ville ønske det var mig, som bragte det her for dagen, siger han med misundelse i stemmen.

Brodne detektorfolk

Museernes danefækarrusel er lige så simpel, som den er genial.

Mængden af detektorfund, der indleveres på museerne og som skal videre til danefævurdering på Nationalmuseet, er kolossal. Det samme gælder de mange fund, som i tidens løb har hobet sig op på Nationalmuseet, der er langt bagud med sagsbehandlingen.

De danske detektorfolk er så flittige, at museerne ikke kan følge med. Derfor kan lokalmuseerne indsende uoverskuelige mængder danefæ til Nationalmuseet, som udbetaler godtgørelse til finderne. Derefter sender Nationalmuseet de samme danefæ videre til andre museer, der så sender dem ind, som var de fund, de selv havde fået ind.

Sådan kører karrusellen.

Satyren dokumenterer, hvordan museumsfolk foretager svindelen med hjælp fra  brodne detektorfolk. De sender en stor del af godtgørelsen retur til museerne, som en del af aftalen. Med hjælp fra revisorer bogfører museerne returkommissionen som indtægter fra salg af billetter og varer i butikker eller støtte fra falske almennyttige fonde, skabt af advokater i uigennemskuelige forretningskonstruktioner.

Danefæ tag-selv-bord

Med fare for eget liv og sikkerhed har Satyrens agenter fremskaffet rystende bevismateriale.

I en skjult optagelse fortæller et højtstående direktionsmedlem på Nationalmuseet storgrinende, hvor enormt helt vildt let det er at at stikke snablen i statskassen, da Nationalmuseet kan få alle de penge til danefægodtgørelse, de vil have fra staten.

Der er chokerende optagelser af detektorfolk, som praler af at have modtaget godtgørelse op til 20 gange for den samme bøjede borgerkrigsmønt, og hvordan de medvirket til at blande forskellige møntskatte sammen, så de fremstod som nye.

Brugt på museumsdrift

Satyren har forelagt sagen for advokat og ekspert i museumsret Max Luhren-Dreyer. Forarget benægter han først alt. Han klandrer Satyrens dokumentation for ikke at vise et sandfærdigt billede. Anklagerne er uden hold i virkeligheden og taget ud af kontekst. Så beskylder han Satyren for karaktermord.

Advokaten falder dog ned igen, da vi forklarer, at vi ikke vil konfrontere ham, men blot høre hans ekspertvurdering.

– Det her er den største svindelskandale, jeg har set i min karriere. Det er noget af det mest kyniske og nederdrægtige, jeg har oplevet. Men på min stands vegne er jeg sgu en smule flov over, at det ikke er jurister, men nogen fra humaniora, som er hjernerne bag det hele, siger Max Luhren-Dreyer.

Satyren har overgivet alle optagelser og dokumenter til politiet. Ifølge deres efterforskning er svindelen ikke foregået for personlig vinding. Museerne har brugt pengene til almindelig drift, nye udstillinger og museumsmagasiner, der sikrer kulturarven.

Alle afsnit af Den sorte detektor kan streames på Satyren 3.

Illustration: Dall-E3 og Proudhon Bloodhunger.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Satyren afslører: Museernes danefækarrusel lænser statskassen for 500 millioner kroner"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*