Om Satyren

Satyren er et satirisk digitalt onlinehistoriemedie, der med et ironisk glimt i øjet sætter aktuelle begivenheder, fænomener og trends ind i en historisk ramme.

Alle Satyrens nyheder er så vidt vides fiktive. Enhver lighed med nutidige begivenheder og nulevende personer samt historiske begivenheder og personer er enten tilfældig eller et udtryk for, at historien gentager sig.

Satyren drives af journalist Henrik Schilling, som skriver under pseudonymet Papposilenos. Han er himmelhenrykt over at kunne kalde sig ansvarshavende chefredaktør og forlanger en fast plads i Presselogen på TV2 News.

Henrik har en baggrund som forhistorisk arkæolog og fagjournalist fra DMJX. Han har i mange år arbejdet med PR og kommunikation på en række danske museer og historiske oplevelsescentre, herunder Sagnlandet Lejre og Nationalmuseet. Han er i dag selvstændig PR- og kommunikationsrådgiver med egen virksomhed Schilling PR & Kommunikation.

Satyrens begavede og eminente tegner hedder Leif Plith Lauritsen, der skriver under pseudonymet Mester Ictum. Leif er middelalderarkæolog og borgekspert med en fortid på Middelaldercentret. Når Leif ikke illustrerer historier og tegner satiretegninger til Satyren, leder han driftsafdelingen på Museum Lolland-Falster.

Satyrens respektløse meme-mager og mester-mash-upper hedder Jeppe Boel Jepsen og titulerer sig Den Magelige Magister. Jeppe er uddannet forhistorisk arkæolog. Ud over sin arkæologiske dont sidder Jeppe i redaktionen af tidsskriftet Fund & Fortid, som er medlemsbladet for Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer.

Satyrens andet skrivende medlem hedder Jakob Olling, som skriver under pseudonymet Proudhon Blodhunger. Jakob er uddannet journalist og ansat på et større dansk regionalt medie og lidt af en historienørd, som spiser historie til morgenmad.

Med i skribentteamet var også Charlotte S. H. Jensen, som skrev under pseudonymet Madam Magdelone.

Satyren er et uafhængigt medie, der drives på frivillig og ulønnet basis.

I 2019 var Satyren nomineret til Historiske Dages fornyelsespris. Vi fik en andenplads og modtog hædrende omtale. I motivationen hed det blandt andet: Satyren blev hædret, fordi mediet gennem humoristiske indslag sætter spot på forskellige dele af historien. Humoren bliver altså et værktøj til at forstå fortiden på nye måder.

Hør et indslag om Satyren i Kulturen på P1.

Læsertips:

Har du en idé til en historie, så er du  velkommen til at skrive til Satyren. Vi garanterer ikke, at vi forvandler dit tip til en historie, men vi lover at gøre forsøget. Skriv til: satyren@satyren.dk

Copyright

Du er velkommen til at linke til Satyrens historier. Du må gerne citere Satyren og gengive kortere og længere uddrag mod at henvise til satyren.dk som kilde. Du må derimod ikke kopiere hverken halve eller hele historier og gengive dem, som var de dine egne.

Tegninger må ikke gengives uden tilladelse fra tegneren.

Om satyrer og satire

En satyr er et oldgræsk fabelvæsen. Silenerne var navnet på de satyrer, der fulgte vinguden Dionysos, som hos romerne gik under navnet Bacchus. Dionysos var kendt for sine larmende, løsslupne og ekstatiske fester, hvor silenerne førte an i løjerne. Papposilenos er navnet på den ældste og mest fordrukne fyldebøtte blandt silenerne. Han var kendt for sin slagfærdighed og afbildes tit siddende døddrukken på et æsel. Papposilenos havde den egenskab, at han blev klogere og klogere, jo mere han drak; og det kender vi jo alle sammen til.

Og nej, der er ingen sammenhæng mellem satire og satyrer. Men det er helt i Satyrens ånd at nogen tror det.

Hvis I har lyst til mere seriøs formidling af historie, men stadig med et glmt i øjet, så anbefaler Satyren Katrine og Maries Historiepodcast og Kåre Johannesens blog om historie.