Margrethe 2.’s sarkofag forarger blandt Roskilde Domkirkes konger og dronninger 4.71/5 (14)

Sarkofag Roskilde domkirke (foto Keld Navntoft/Ritzau Scanpix 2018

Dronning Margrethe 2.’s sarkofag forarger flere danske konger og dronninger, som ligger begravet i Roskilde Domkirke. Den er kitschet og ligner et etui til lorgnetter, lyder kritikken fra flertallet, som finder Bjørn Nørgaards design smagløst.

De danske konger og dronninger, som er begravet i Roskilde Domkirke, har med stor spænding set frem til, at Dronning Margrethe 2.´s sarkofag, i går blev installeret i Sankt Birgittas Kapel.

Stor var skuffelsen blandt flere, da de så sarkofagen af glas designet af kunstneren Bjørn Nørgaard.

– Men der er jo næsten slet ikke noget marmor, udbryder en meget skuffet Christian 5. ved synet af Hendes Majestæt Dronningens gravmæle.

– Den er gyselig og helt igennem smagløs, og den passer slet ikke ind i Domkirkens udtryk, lyder det fra hans dronning, Charlotte Amalie, som himler med øjnene.

Dronningen snobber nedad

Kritikken er også hård fra flere af de andre danske konger og dronninger, som Satyren taler med under gårsdagens seance.

Frederik 2. bryder sig overhovedet ikke om Margrethe 2.’s gravmæle.

– Glas er et tarveligt materiale, som ikke hører hjemme i et royalt gravmæle, og det er simpelthen utilstedeligt at bruge granit og basalt, når nu man har så fin marmor, siger Frederik den 2., mens han roser sin egen og hustruens monstrøse himmelsenge i marmor.

Den ligner et etui til mine lorgnetter, lyder det sarkastisk fra Frederik den 6

Han bakkes op af Christian 8., der bemærker, at regalierne, heraldikken og symbolerne på toppen af sarkofagen er noget krimskrams fremstillet af forgyldt bronze i stedet for guld.

– Det er da at snobbe nedad, men hendes sønner er jo også borgerligt gift, siger han med forargelse i stemmen.

Sarkofagens udformning falder heller ikke i god jord.

– Den ligner et etui til mine lorgnetter, lyder det sarkastisk fra Frederik den 6., mens Frederik den 3. giver udtryk for, at topudsmykningen ligner en smørklat oven på en portion risengrød.

Som Snehvide

Nogle af de regenter, som Satyren taler med, viser sig mere positive over for Bjørn Nørgaards design.

Dronningens navnesøster Margrethe den 1. fæstner sig ved sarkofagens lethed og ynde, der minder hende om Snehvide.

– Jeg synes, den er en æstetisk nydelse. Lyset spiller så smukt i glasset, og det er virkelig elegant, at hun som en anden Snehvide ligger som figur inde i sarkofagen. Det er et raffineret modspil til alle os andre, der ligger oven på vores sarkofager, siger Margrethe den 1.

Der er langt mere fest og farver over den end der er over min egen kiste. Den nupper jeg sgu, hvis jeg får muligheden, lød det fra Christian den 7

Dronning Sophie Magdalene, gift med Christian 6., er helt vild med sølvelefanterne, som bærer sarkofagen.

– Sølvelefanterne på soklerne er magnifique og helt barokke. Lige min stil, når nu man ikke kan få de sølvløver, som bare skal stå på Rosenborg til daglig beskuelse af pøbelen, lader hun Satyrens udsendte vide.

Indkalder til ekstraordinær generalforsamling

Christian den 7. er ligeledes faldet pladask for Nørgaards design.

– Der er langt mere fest og farver over den, end der er over min egen undseelige kiste. Den nupper jeg sgu, hvis jeg får muligheden, lyder det fra Christian den 7., der er godt træt af sin enkle, sorte klassicistiske kiste.

Satyren erfarer, at Christian den 4., der er formand for Roskilde Domkirkes kongelige beboerforening, har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling

Men Christian 7. får kamp til stregen af Christian den 1., som længe har efterlyst et mere i øjnefaldende gravmonument.

– Nu har jeg ligget under en simpel gulvsten i mere end 500 år. Jeg har højere anciennitet, end den lille tosse. Det er på tide, at jeg får noget mere prangende, og selv en kitchet glaskumme er bedre end en flad sten, udtaler Christian den 1.

Bølgerne går højt, og det sidste royale ord er næppe sagt i sagen om Hendes Majestæt Dronningens gravmæle.

Satyren erfarer, at Christian den 4., der er formand for Roskilde Domkirkes kongelige beboerforening, har indkaldt til ekstraordinær generalforsamling. Det skete sidst, da det blev kendt, at Frederik 9. slet ikke ville begraves indenfor i kirken. Eneste punkt på dagsordenen er Margrethe 2.’s gravmæle, som et flertal ønsker fjernet.

Foto: Keld Navntoft, Kongehuset

Vurder denne artikel

4 Kommentarer på "Margrethe 2.’s sarkofag forarger blandt Roskilde Domkirkes konger og dronninger"

 1. Lise Sperling | 24. april 2018 ved 9:22 | Svar

  Åhh Hvor fantastisk, tak for pragtfuld underholdning!

  • Papposilenos | 24. april 2018 ved 9:49 | Svar

   Redaktionen takker ydmygt. Vi følger naturligvis situationen og vender tilbage, hvis der sker yderligere.

 2. Bodil Holm Sørensen | 24. april 2018 ved 20:10 | Svar

  Når ham der dimsen kunne komme i folkemunde over et krystalkranium, måtte der jo være noget at leve op til. Og så med guldkrymmel på toppen. Måske et crashet guldhorn?

  • Papposilenos | 24. april 2018 ved 21:01 | Svar

   Satyren har forelagt din kommentar for Christian 4. som lader os vide, at et krystalkranium vil ligne en rockerbegravelse lidt for meget.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*