Social dumping afsløret under byggeri af kultanlæg 4.64/5 (11)

Stonehenge blev bygget af gæstearbejdere. Nu viser det sig, at noget lignende er sket på Fyn. Det store stenalderkultanlæg ved Sarup er også bygget af udenlandsk arbejdskraft. Forholdene har langt fra været i orden.

I omegnen af Sarup møder Satyrens udsendte én af de polske arbejdere, der blev lokket til Fyn med løfte om god løn og fine forhold. Han møder os i et nærtliggende krat.

Det er en stor, kraftig fyr, der står foran os, men han er bange for, hvad der kan ske, hvis hans mystiske og ukendte arbejdsgivere opdager, at han har talt med os. Derfor det lidt diskrete mødested.

Ingen af dem så noget til de lovede bjørnetænder, for lønnen blev alene udbetalt i små og dårlige strandskaller

– Vi blev lovet guld og grønne skove, den gang vi blev hyret. OK, måske ikke guld, for metal er jo ikke rigtigt på tapetet endnu. Men der var i hvert fald ingen ende på alle de bjørnetænder og al den rav, vi kunne tjene, forklarer pallisadearbejderen Bolek, der gerne vil være anonym og tilføjer:

–  Man lovede, at vi ville blive indkvarteret to og to i moderne, komfortable hytter, og der ville være en træl, man frit kunne gøre brug af.

Kun små skaller i løn

Da de polske arbejdere ankom til Fyn, viste realiteterne sig at være helt anderledes. Bolek udpeger de polske arbejderes ‘hytte’ fra stedet, hvor vi står. Det minder mest af alt om tilfældigt sammenvæltede grene, der danner en slags lavt halvtag.

Her boede han med kammeraten Stanko i al den tid arbejdet stod på. Ingen af dem så noget til de lovede bjørnetænder, for lønnen blev alene udbetalt i små og dårlige strandskaller. Den træl, som var blevet lovet, viste sig også at være en stor skuffelse:

– Vi fik indtryk af, at det ville være en yngre trælkvinde, der …øh… kunne skabe lidt …sådan… hygge… for os to fyre. Men det viste sig så, at der for det første ikke var en træl pr. ‘hytte’. Der var kun én, som alle skulle deles om. Dernæst var det en oldgammel gubbe på mindst 40 vintre, og meningen var, at han skulle hente vand til os. Men han var jo så aflægs, at han dårligt kunne stavre afsted, siger Bolek ærgerligt.

Bagmænd skjuler sig

De polske pallisadearbejderes skuffelse over forholdene deles af Elg Stenhugger, der er formand for den lokale afdeling af Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Han tøver ikke med at kalde det for social dumping. Lokale håndværkere ville aldrig have arbejdet under de forhold, som de udenlandske arbejdere har oplevet. Overenskomsten for kultanlæg har østersskaller som mindsteløn, så de små strandskaller, der er blevet brugt, er grov underbetaling.

Problemet er, at ingen véd, hvem der har bygget anlægget ved Sarup eller de andre værker, og heller ikke præcist, hvad de skal bruges til

Fagforeningsformanden tilføjer, at store dele af gravearbejderne er blevet udført af estiske grubegravningsspecialister, der heller ikke har haft ordnede forhold. Men Elg Stenhugger fremhæver, at det værste næsten er, at der rundt om i landet er mange lignende anlæg, der sandsynligvis også har manglet fagligt tilsyn.

Desværre mener han ikke, at der er meget at stille op:

– Problemet er, at ingen véd, hvem der har bygget anlægget ved Sarup eller de andre værker, og heller ikke præcist, hvad de skal bruges til. Bagmændene skjuler sig åbenbart, men vi må jo håbe, at det er noget, nogle arkæologer kan afklare i fremtiden, siger Elg Stenhugger og tilføjer, at de eneste, der ikke ser ud til at være blevet underbetalt, er de mange keltiske druidekonsulenter, som har været tilknyttet projektet.

Foto: Rog Frost.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Social dumping afsløret under byggeri af kultanlæg"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*