Feltmarskal Montgomery befriede Danmark for at sikre briterne bacon 4.77/5 (13)

En sovjetisk besættelse af Danmark ville afskære bacontilførslen efter krigen. Derfor gennemførte briterne Operation Porky og gav Danmarks befrielse højeste prioritet.

Da frihedsbudskabet lød den fjerde maj 1945 om aftenen, havde Feltmarskal Montogmery ikke alene befriet Danmark. Han havde også opnået et af Storbritanniens vigtigste strategiske mål. Det gik ud på at sikre dansk bacon til de britiske middagsborde efter krigen.

Selv om det er næsten 75 år siden, vælger Bernhard Law Montgomery først nu at stå frem og fortælle om en af briternes mest dristige operationer under Anden Verdenskrig. Den fik kodenavnet Operation Porky.

Da jeg spurgte Churchill om ikke, der var vigtigere mål end flæsk, så han undrende på mig og sagde: ”Men, kære Bernie, hvad er det så, vi kæmper for?

Feltmarskal Montgomery fortæller, at der var en udbredt frygt i Storbritannien for de strategiske følger af en sovjetisk befrielse af Danmark. Derfor blev han i efteråret 1944 indkaldt til en personlig samtale med premierminister Winston Churchill.

Frie hænder til Operation Porky

Montgomery modtog et telegram, hvor Churchill jovialt bad ham kigge ind for at dele en flaske whisky og en kande te. Montgomery frygtede en reprimande for fiaskoen ved Arnhem tidligere på året, men han tog fejl.

– Mens jeg nød min kande te, indviede Churchill mig i et frygteligt scenarie. Hvis Den Røde Hær nåede Danmark før os og indlemmede landet i det sovjetiske imperium, kunne det være slut med dansk bacon i al fremtid, fortæller Montgomery og fortsætter:

– På femte år var vi uden dansk bacon. Churchill var desperat ved udsigten til, at det skulle fortsætte. Jeg spurgte Churchill om ikke, der var  vigtigere mål end flæsk, men han så blot forundret på mig og sagde: ”Men, kære Bernie, hvad er det så, vi kæmper for”?

Jeg lod Dönitz forstå, at hvis russerne fik lov til at besætte både det østlige Tyskland og Danmark, ville der efter krigen være meget så steder tyskere kunne leje sommerhuse ved vandet

Montgomery fik frie hænder til at gennemføre Operation Porky uanset omkostninger. Men det viste sig at være en vanskelig opgave.

Den amerikanske overkommando modsatte sig operationen. Især general Patton var konstant på tværs. Derfor hældte Montgomery amerikansk olie i hans kaffe. Mens Patton bombede latrinet, fik briterne general Eisenhowers samtykke til fremstødet mod Danmark.

Parat til at befri Danmark igen

Den tyske modstand var dog hårdere end ventet, og situationen var desperat i foråret 1945. Montgomerys styrker sad fast i Holland langt fra Danmarks grænse, mens Den Røde Hær buldrede frem mod det danske baconparadis.

Militært kom briterne ingen vegne. Forhandlinger med den tyske ledelse gik meget trægt, indtil feltmarskallen fik en lys idé. Den ovebeviste Storadmiral Dönitz, der ledede Tyskland efter Hitlers død, om at en britisk befrielse af Danmark var i Tysklands interesse.

– Jeg lod den tredje maj Dönitz forstå, at hvis det lykkedes russerne at besætte både det østlige Tyskland og Danmark, ville der efter krigen kun være meget få steder, hvor tyskere kunne leje sommerhuse ved vandet og få hyggelige havnebyer, hvor lystsejlere kunne flashe deres skipperkasketter, fortæller Montogmery.

Dagen efter overgav de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark sig.

I sidste øjeblik lykkedes det at befri Danmark for næsen af russerne. Briterne var sikret dansk flæsk helt frem til i dag, hvor Brexit truer baconstrømmen.

– Vi befinder os igen i en meget alvorlig situation. Det er derfor jeg står frem. Jeg er fast besluttet på at befri Danmark igen, hvis det kommer så vidt, slutter Bernhard Law Montgomery.

Foto: Det Kongelige Bibliotek.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Feltmarskal Montgomery befriede Danmark for at sikre briterne bacon"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*