Bornholmere i chok. Hammershus skæmmer landskabet og skal rives ned 4.89/5 (28)

Hammershus Slotsruin respekterer ikke strandbeskyttelseslinjen. Derfor skal ruinen rives ned. Bornholmerne raser, men borgmesteren har en plan.

Det er snart slut med at besøge Bornholms største turistattraktion, Hammershus. En afgørelse fra Kystdirektoratet betyder, at slotsruinen skal rives ned. Det skyldes, at ruinen ikke respekterer strandbekyttelseslinjen, som forbyder byggeri tættere end 300 meter på kysten.

I afgørelsen hedder det, at slottet er opført uden byggetilladelse, og at tilstanden som ruin skæmmer landskabet.

Kontorchef i Kystdirektoratet Ellen Sand Strand uddyber over for Satyren, at man skrider ind, fordi flere har klaget over Hammershus og kaldt det en øjebæ:

–  En række borgere har klaget over, at Hammershus ikke vedligeholdes, og at det fremstår i en så dårlig tilstand, at det ødelægger landskabet. Da det ikke været muligt for os at fremskaffe dokumentation for tilladelser til at opføre en massiv slotsbygning i et naturfredet område, ser vi ingen anden udvej end at kræve Hammershus revet ned, siger Ellen Sand Strand.

Kystdirektoratet har derfor påbudt Bornholms Regionskommune at bortfjerne Hammershus inden udgangen af 2030.

Ønsker russerne tilbage

Nyheden om Hammershus har ramt Bornholm som en atombombe. Indbyggerne raser, og vrede demonstranter fylder gaderne overalt på øen.

En af de fortørnede borgere er keramiker Pippi Jyjlkat fra Tejn. Hun har rejst en 12 meter høj okkergul glaceret skamstøtte i stentøj på Rønne Torv.

– Jeg er så rasende, at jeg ikke finder ord, og derfor må jeg som de fleste andre bornholmere udtrykke min vrede i ler, siger Pippi Jyjlkat.

En anden vred bornholmer er gårdejer Hans Sillefoed fra Pedersker, som forlanger bornholmsk selvstændighed.

– De skal holde nallerne fra Hammerhus. Kan de ikke det, så er der ingen anden udvej end, at Bornholm ophæver unionen med Danmark, og kan det ikke lade sig gøre, vil vi hellere have russerne tilbage til Bornholm end fortsætte sammen med vandalerne i Vestdanmark, siger Hans Sillefoed.

Forlænger Folkemøde

Øens borgmester Winni Grosbøll (S) forstår borgernes frustrationer, men hun maner til besindighed. Der er ingen grund til panik, og hun afslører, at hun har en plan.

Grosbøll er sikker på, at Hammershus bliver liggende, hvor det ligger i mange år endnu. Hun er overbevist om, at Statsministeren, regeringen, hele Folketinget og samtlige meningsdannere i Danmark kommer på bedre tanker.

– Når de oplever, at al fly- og færgedrift er indstillet, når de skal hjem fra Folkemødet næste år, og der er lukket for internet, telefoner og fadølshanerne, så vil jeg mene, vi kan forhandle en fornuftig løsning om Hammershus på plads, siger en selvsikker Winni Grosbøll.

Foto: Sjaak Kempe.

Vurder denne artikel

10 Kommentarer på "Bornholmere i chok. Hammershus skæmmer landskabet og skal rives ned"

 1. Agner Frederiksen | 26. august 2020 ved 10:56 | Svar

  må være en joke

 2. Hvem er de borgere der mener at den smukke historiske borg skæmmer, de skal eskorteres fra Bornholm uden mulighed for at vende tilbage til vores elskede ø.
  Borgen skal fredes, så den kan stå de næste 500 år og nydes af en masse turister.
  Føj føj føj for en skændsel at læse om…

  • Papposilenos | 28. august 2020 ved 11:49 | Svar

   Desværre. Det er en ruin og den kan ikke lovliggøres. Alternativt kan den flyttes et andet sted hen. Jeg ved, at Stevns Kommune er interesserede.

 3. Dum, dummere, dummest – mine ord til Kystdirektoratet. Hepper på Borgmester, håber hun har en god pan

 4. Hvem ejer og administrerer egentlig Hammershus Slotsruin?
  Nu har det bygningsværk fået lov at henstå i umindelige tider, fuldstændig uden at nogen har stillet spørgsmål til, hvad pengene til administration og vedligehold egentlig er gået til. Der burde falde nogle næser af til mere end én politiker – med tilbagevirkende kraft.
  Jeg har da ALDRIG set et offentligt bygningskompleks med SÅ mange K3’ere. Måske bortset fra Kalø Slotsruin. Det lugter langt væk af et korrupt tag-selv-bord.

 5. Verner Sørensen | 29. august 2020 ved 14:02 | Svar

  Har I taget fejl af kalenderen, det er ikke 01. april i øjeblikket.

 6. Vel er der nok mange k3´ere, men hallooo, det er jo ikke et parcelhus, som nogen skal boooo i! Hvis noget af det er eller kommer til at være så skrøbeligt, at det skal istandsættes, for ikke at være til fare for nogen, så er det OK, men jeg synes ikke det er OK, at det helt skal fjernes, da det er historie med et delvist billede til og dermed giver indblik i fortiden.

  • Papposilenos | 16. december 2021 ved 6:38 | Svar

   Satyren har erfaret, at man i stedet vil overdække Hammershus, så det bevares uden at det skæmmer landskabet.

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*