Flintsmede går amok: Smadrer bronzestøbers værksted 4.88/5 (17)

Vrede flintsmede overfalder bronzestøber og ødelægger hans værksted i raseri over unfair konkurrence. Høvding lover efteruddannelse og opkvalificering af kompetencer nødvendige i bronzealdersamfundet.

Det kom i dag til voldsomme uroligheder og håndgemæng, da et større antal vrede flinthuggere stormede og brændte en bronzestøbers værksted ned til grunden.

Utilfredsheden har ulmet lige siden bronzestøbehåndværket nåede til Norden. Flintsmede føler sig udsat for unfair konkurrence fra udenlandske bronzestøbere, som har etableret værkstæder overalt.

Under taktfaste råb: ”Flintsmed, flintsmed vi bli’r ved. Bronzestøber tag og skrid” har utilfredse flinthuggere blokeret et nyetableret bronzestøberi ved Fårdrup på Sjælland siden forrige nymåne. I dag slap tålmodigheden op og faklerne talte.

Den lokale høvding fik med stor besvær spredt uromagerne, men bronzestøberens værksted stod ikke til at redde.

En af de vrede flintsmede er dolkmageren Klampe Flintfis, som har set sin forretning svinde ind til ingenting.

– Siden de (bronzestøberne. red.) kom til landet har jeg mistet kunder i hobetal. De er godt i gang med at smadre et ældgammelt og ærværdigt håndværk. Jeg har syv svende og lærlinge, som ikke kan forvandle de hårde sten til brød, fordi alle falder i svime over redskaber af bronze. Ingen vil købe, og jeg må snart afskedige dem, siger Klampe Flintfis.

Hug nogle lurer i flint

Bronzestøberen Tin Gydeglad, som er udlært i Centraleuropa har mistet sit livsværk og sin opsparing, der var investeret i bronzebarrer og støberiet.

Han forklarer, at bronzeredskaber holder halvtreds gange længere end et flintredskab. Bronze er fremtidens råmateriale i resten af menneskehedens tid. Det rummer usete designmæssige muligheder til alt lige fra våben til plastisk kunst og musikinstrumenter.

– Jeg er jo bare en håndværker. Jeg passer mit arbejde og giver kunderne det, de efterspørger samtidig med, at jeg forfølger mine kreative ambitioner. Det kan jeg ikke se, er unfair konkurrence. I stedet burde flintsmedene være mindre konservative og hugge nogle skjolde, lurer og solvogne i stedet for at flæbe, siger en knust Tin Gydeglad.

Lover efteruddannelse

Egnens ledende høvding tager afstand fra det han kalder værkstedstormeres hærværk. Han har forståelse for, at det tager tid at vænne sig til nye impulser og en globaliseret verden.

– For nogle konservative flinthuggere, for hvem innovation består i at ændre designet hvert tredje århundrede, kan det være vanskeligt at gå direkte fra stenalderen til bronzealderen. Derfor er jeg åben for regulering af markedet og beskyttelse af traditionelle håndværk kombineret med efteruddannelse og opkvalificering af kompetencer, som er nødvendige i bronzealdersamfundet, siger høvdingen.

Om det er nok til at standse flintsmedenes utilfredshed, vil tiden vise.

Klampe Flintfis giver høvdingen en chance, men hvis den urimelige konkurrence ikke hører op, så truer han med at samle alt bronzetingeltangel og kyle det i den nærmeste mose.

Foto: Hans Splinter, Flickr.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Flintsmede går amok: Smadrer bronzestøbers værksted"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*