Historikere jubler: Arkæolog undlader at skrive historien om 4.69/5 (16)

Danske historikere befinder sig i en glædesrus. Det skyldes, at en arkæolog for første gang har undladt at omskrive historien efter fund af et potteskår.

– Det er sensationelt. Det er aldrig nogensinde sket før. Jeg selv og alle andre historikere er målløse over en så overraskende konklusion på et arkæologisk fund.

Ordene kommer fra en jublende Benedikte Folkvard. Hun er formand for Sammenslutningen af Danske Historikere, og hendes sindstilstand skyldes arkæologen Ubbe Graversen. Stik imod alle normer og præcedens har han undladt at skrive historien om.

Den manglende ændring af historien har Ubbe Graversen offentliggjort i en artikel i Tidsskriftet Skalk. Allersidst i sin artikel om et potteskår udgravet på en pløjemark i Vestjylland konkluderer han, at fundet ikke giver anledning til at skrive historien om.

En flov Ubbe Graversen tilstår, at det ikke er en konklusion han er glad for. Han indrømmer, at det har medført søvnløse nætter, at han trods mange tolkningsforsøg ikke kunne forandre historien.

– Uanset hvordan jeg vendte og drejede det lille uornamenterede skår, var jeg ikke i stand til at skrive historien om, fordi vi allerede havde fundet et identisk skår på samme mark, inden vi gravede, og i den forbindelse havde vi været ude og skrive historien om, siger han.

Arkæologer kræver artikel trukket tilbage

Graversens arkæologiske fagkollegaer er til gengæld i chok, og der hersker en dyb skepsis over for hans konklusioner. Flere tvivler på, at han har undersøgt skåret og fundomstændighederne godt nok. Andre beskylder Graversen for videnskabelig uredelighed og forlanger ham fyret.

En af dem er overarkæolog ved Museum Vestnordvestdanmark Kirsten Wandsold.

– Det er et uanstændigt anslag mod arkæologien som videnskab, og jeg opfordrer Ubbe Graversen til at trække sin artikel tilbage og ophøre med enhver arkæologisk aktivitet i al evighed, siger Kirsten Wandsold og fortsætter:

– Hvis den tendens breder sig, har det uoverskuelige konsekvenser ikke blot for arkæologer, men for alle nyhedsmedier i Danmark, som risikerer at miste klik, fordi de ikke kan skrive sensationelle overskrifter.

Hun har henvendt sig til Dansk Magisterforening, som agter at behandle sagen i et særnummer af Magisterbladet.

Historikere lettede

Blandt historikerne spores også en stor portion lettelse.

Benedikte Folkvard fortæller, at det i årtier har irriteret historikere grænseløst, at arkæologer konstant skriver historien om, hver gang de stikker skovlen et stolpehul eller finder et potteskår.

– Vi er for at sige det mildt godt trætte af, at de igen og igen laver historien om. Hvor mange gange har de ikke rykket rundt på Københavns grundlæggelse, blot fordi de har fundet endnu et skelet under Rådhuspladsen, siger Benedikte Folkvard.

Hun mener, det giver håb om en knap så foranderlig historieskrivning fremover, og hun betegner derfor begivenheden som epokegørende og historisk.

– Jeg vil gå så langt som til at sige, at ved at undlade at skrive historien om, har Ubbe Graversen omskrevet historien, slutter Benedikte Folkvard.

Foto: Pigsels

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Historikere jubler: Arkæolog undlader at skrive historien om"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*