Morten D.D. Hansen går rewilding amok: Udsætter jæger-samlere i Mols Bjerge 4.74/5 (111)

Jæger-samlere indfanget i Sibirien slippes ud i Nationalpark Mols Bjerge sammen med stordyrsfauna for at øge biodiversiteten. Jagtforbund og mountainbikere raser.

Danmarks natur bliver rigere, når biolog Morten D.D. Hansen og Naturstyrelsen genudsætter en række storvildtsarter, som fandtes i Danmark i stenalderen.

Fremover skal elge, bisonokser, vildheste, brun bjørn, urokser og bævere boltre sig i Naturpark Mols Bjerge. Sammen med en gruppe vilde jæger-samlere hentet direkte fra Sibirien, skal det øge biodiversiteten.

– Det her er totalt vild, vildere rewilding, siger en lykkelig Morten D.D. Hansen over mobiltelefonen fra et overdrev i Mols Bjerge.

– Jæger-samlere har været uddøde i Danmark i 6000 år, men nu kan vi genudsætte dem i naturen sammen med de arter, der hørte naturligt hjemme i Danmark dengang i stenalderen, men siden er forsvundet, fortsætter han.

Akklimatiseres i Ertebølle Stenaldercenter

Morten D.D. Hansen forklarer, at han har hentet to jæger-samler familier direkte fra Sibirien. Danske stenalder-reenactere er nemlig ikke robuste nok til at overleve på egen hånd i den danske natur. Desuden er Rusland det sidste sted i verden, hvor jæger-samlere ikke er rødlistede og stadig lovligt kan indfanges i naturen.

– Vi fik dem hertil i går aftes. De er stadig i deres transportkasser, men er ved godt mod. De har fået lidt tørret rensdyrkød, inden de skal videre til Ertebølle Stenaldercenter, fortæller Morten D.D. Hansen.

Han afbryder samtalen med oplysningen om, at han lige har set en sjælden Gulvinget Skægsnudebille.

I stenaldercentret skal de russiske naturfolk akklimatiseres og træne basale danske stenalderfærdigheder.

– De introduceres til jagtdyr, fisk, spiselige bær og svampe. Vi skal lære dem at samle østers, lave keramik og bearbejde dansk flint til redskaber, forklarer medarbejder ved centret Mona Ringkloster Nielsen.

Hun får hjælp af pelsjæger og direktør for Nationalmuseet Rane Willeslev. Han skal leve sammen med de velintegrerede jæger-samlere det første år.

Jægere og moutainbikere raser

Det kommer dog ikke til at ske, hvis det står til generalsekretær i Dansk Jagtforbund Fritz Walthoorn. Han er fnysende modstander af projektet.

– Det hører ingen steder hjemme, at en kendisbiolog udsætter vilde mennesker i den danske natur. De vil brede sig og jage de tamme ænder og fasaner, vi sætter ud, og som ikke har en naturlig frygt for mennesker, siger Fritz Walthoorn.

Heller ikke chefkonsulent i Dansk Mountainbike Forbund Lizette S.C.O. Madsen er begejstret.

– Vi vil ikke risikere, at vores medlemmer fanges i snarer, ryger i gravede fælder eller beskydes med bue og pil, når de dyrker deres sport i Mols Bjerge, siger en bekymret Lizette S.C.O Madsen.

Da Satyren igen får kontakt til Morten D.D. Hansen, afviser han alle bekymringer.

– Mols Bjerge er jæger-samlernes naturlige habitat, og der er rigeligt med føde. Mountainbikerne kan være helt trygge. Jeg har aldrig hørt, at de nedlægger lycraklædte jagtdyr, siger Morten D.D. Hansen, inden han jublende siger farvel, fordi han opdager en Plettet Kokassespringer.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

2 Kommentarer på "Morten D.D. Hansen går rewilding amok: Udsætter jæger-samlere i Mols Bjerge"

  1. I er befriende utilpassede – bliv ved!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*