Stormænd i oprør: Vil standse Kong Valdemars spinhær 4.81/5 (16)

En række adelsmænd kræver indgreb mod Kong Valdemars stadig mere professionelle hær af spindoktorer. Udnævnelsen af Saxo skaber røre.

Kongens magt er givet af Gud. Kongens slægt stammer direkte fra Ivar Benløs og Regnar Lodbrog, og Lejrekongerne var de eneste konger i Danmark, der er værd at nævne.

Påstandene fra den stadigt magtfulde spinhær ved Valdemar 2.’s hof har den seneste tid udløst stadig mere skarpe reaktioner fra de danske stormænd.

– De forsøger mere vedholdende at spinne og fordreje både begivenheder i nutiden og i fortiden, så det passer ind i kongens kram, siger den jyske stormand Sune Andersen til Satyren.

Blandt andet håndteringen af kongens første dronnings død har skabt forargelse blandt stormændene.

– I stedet for at lade hoffet sørge over Dagmars død i barselssengen som os andre, så hyrer kongens spindoktorer i stedet en skjald, der straks strikker en popmelodi sammen om hvordan dronningen døde. Men selv om sangen burde handle om Dagmar, så kommer den alligevel til at handle om kongens evne til at skamride sine heste endnu mere end de andre tosser i hans følge. Det er en usmagelig og makaber form for spin. Det taler bestemt ikke til hans ære, siger Sune Andersen.

Krønikskriver i koordinationsudvalg møder kritik

Senest er kongens beslutning om at indlemme den kontroversielle chef for hoffets strategiske kommunikation, Lange Sakse, i kongens magtfulde koordinationsudvalg blevet mødt af kritik.

– Han har i årevis arbejdet på at fjerne minder om kongerne på Bornholm, på de jyske øer, på Fyn og på Falster fra Danmarkshistorien. Og nu skal han så stå for den samlede kommunikation omkring fødslen af kongens søn, Valdemar den unge. Man skulle mene, at andre var mere rigtige til at indtage posten, siger Sune Andersen til Satyren.

Stormændenes kritik er særdeles personlig over for den fransk uddannede kommunikationschef. Selv hans latinske navn bliver nu mødt af kritik.

– Det er selviscenesættelse af værste skuffe. Som om at Saxo lyder bedre end Sakse? Hvad bliver det næste? At han i et indfald af narcissistisk feber finder på et endnu mere selvhævdende navn, der kan understrege, hvor dygtig han er til latin? Nej, det må standse her, siger Sune Andersen.

Stormændene vil tage spørgsmålet om kommunokationschefens stilling op på det førstkommende møde i kongens råd. Her ventes dagsordenen dog at blive domineret af Valdemars planer om en gennemgribende retsreform. Den vil ifølge rygterne gennemføre en langt mere topstyret og indgribende retshåndhævelse for at bygge et nyt land op – uanset om det sker på bekostning af lokal sædvane.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stormænd i oprør: Vil standse Kong Valdemars spinhær"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*