Enig svensk Rigsdag forbyder film om Margrete den Første 4.6/5 (42)

Den danske storfilm om Margrete den Første er et folkehjemsfjendsk angreb på Sverige. Den må derfor ikke vises i svenske biografer. Det har Rigsdagen besluttet.

– Det er et beskidt, antisvensk, folkehjemsfjendsk og nederdrægtigt anslag mod Kongeriget Sverige. Det er en hyldest til en magtliderlig unionsmager, som påførte det svenske folk store lidelser. Jeg indstiller derfor til, at filmen forbydes i svenske biografer.

Med disse ord sendte Sveriges statsminister Stefan Löfven et lovforslag om forbud af en ny dansk film om Dronning Margrete den Første af Danmark til afstemning i Rigsdagen.

Rigsdagen kvitterede med at vedtage forslaget med 349 stemmer mod nul. Herefter brød forsamlingen ud i den svenske nationalsang og rigsdagsmedlemmer i gråd omfavnede hinanden. Umiddelbart efter meldte det svenske nyhedsbureau TT om store spontane jubeldemonstrationer i en række større svenske byer.

Messerschmidt ser rødt

Kender af svensk politik Christian Thyran Hansen forklarer til Satyren, at filmen flænser op i det blødende sår, som Kalmarunionen stadig er i Sverige mere end 600 år efter Margretes samling af Norden.

– For Sverige står de mere end hundrede år i Kalmarunionen, som et nationalt traume.  Når alle er enige, selv med Sverigedemokraterna, så viser det, hvor dybt det stadig sidder i den svenske selvopfattelse, siger Christian Thyran Hansen.

Den svenske beslutning har vakt forundring blandt danske politikere.

Kulturordfører for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt finder det helt og aldeles vanvittigt, at den svenske regering forbyder en film om den største begavelse i nordisk politik næst efter ham selv.

– Desværre spreder svenske tilstande sig nu også i Sverige. Med forbuddet agerer svenskerne totalt historieløst i forhold til det svenske folkedrab i skånelandene, efter de stjal dem fra Danmark, siger Messerschmidt, som også er skuffet over, at Sverigedemokraterna stemte ja.

Svensk filmtrillogi på vej

Enhedslistens ligestillingsordfører, Pernille Skipper, siger til Satyren, at hun er splittet, men vælger at rase imod det svenske forbud.

 – Margrete den Første var en imperialistisk undertrykker. Hun var en udbytter og kapitalens håndlanger, men hun var også kvinde. Det er derfor noget forbandet svineri, at hun skal bøde for alle de mandlige undertrykkere, som historien er så rig på, siger Pernille Skipper.

Satyren erfarer, at Rigsdagen har vedtaget en hastelov om støtte til en filmtrillogi, der sætter de dansk-svensk historiske relationer i det rette lys. De tre film har manuskript af Jan Guillou og får titlerne: 1643, 1658 og 1814.

Ligeledes erfarer Satyren, at det danske Folketing svarer igen med at afsætte midler til filmene: Vild i Visby, Blodig november og Nya Ullevi 1992.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Enig svensk Rigsdag forbyder film om Margrete den Første"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*