Den tidligere galejslave Jean Valjean forlanger en undskyldning og erstatning for de lidelser forfatteren Victor Hugo udsatte ham for i romanen De elendige.
– Når drengene fra Godhavn kan få erstatning og en undskyldning af Statsministeren, så vil jeg også have en undskyldning af Præsident Macron, og Victor Hugo skal til lommerne og betale en klækkelig erstatning.
Sådan siger Jean Valjean, som er hovedperson i Victor Hugos bestseller roman De elendige. Bogen, der i sin tid gjorde forfatteren verdensberømt, er senere blevet filmatiseret flere gange, og den er lavet til en milliardindtjenende musical.
Det er de milliarder, som den forpinte hovedperson nu vil have del i.
– Det er vel rimeligt, at jeg får en andel af de store summer, som kyniske kulturkøbmænd har tjent på min skæbne, siger Jean Valjean og tilføjer, at titlen, De elendige, er voldsomt stigmatiserende.
Snylteren Stig Rossen
For den tidligere galejslave er det ikke pengene, der er vigtigst, men oprejsning for de overdrevent unødige lidelser, som forfatteren lod ham gennemleve.
– Jeg afsonede mere end 20 år på galejerne, inden det lykkedes mig at flygte. Hvorfor så mange år i lænker, når han (Victor Hugo red.) som den almægtige fortæller, han er, kunne halvere straffen. Og hvorfor skulle jeg i årevis stalkes af en nidkær politimand? Hvorfor skulle alle omkring mig udsættes for overgreb og voldsom død, siger Valjean med tårer i øjnene.
Hver gang nogen læser bogen, ser filmene og hører musicalen genoplever han sine traumer. Den største tort er dog at opleve, hvordan Stig Rossen snyltede sig til verdensberømmelse i hans navn.
– Det er ydmygende ud over alt. Jeg tilgiver aldrig den flødebolle, siger en bitter Jean Valjean.
Victor Hugo afviser anklager
Victor Hugo afviser Jean Valjeans anklager. Han påpeger, at det er fiktive romanpersoners lod at ofre sig for virkelighedens mennesker i socialrealismens navn.
– Jean har misforstået sin eksistens totalt. Han udviser en ringeagt for de mange virkelige mennesker i kød og blod, der lider mindst lige så hårdt som ham under elendige socioøkonomiske forhold. Gennem sit eksempel er han med til at åbne øjnene for verdens uretfærdigheder hos læseren, siger Victor Hugo.
Han beder Jean Valjean ihukomme, at han trods dårlige odds gjorde ham til mønsterbryder og en holden mand, der ikke led nød og som til sidst fik tilgivelse og retfærdighed.
Handicappet klokker kræver erstatning
Den forklaring er Jean Valjean ikke tilfreds med.
– Jeg har aldrig bedt om at være en brik i en forfatters sociale indignation. Det er så let at stå ved sin skrivepult på afstand af det hele og med en gåsepen kaste uskyldige romanfigurer ud i alverdens ulykker, siger en stålsat Jean Valjean, som fastholder sit krav om undskyldning og erstatning.
Satyren erfarer, at flere af Hugos andre romanfigurer ligeledes forlanger erstatning. Det drejer sig blandt andet om en handicappet klokker ansat ved en kirke i Paris, som føler sig udstillet.
Illustration: A. Louis.
Be the first to comment on "Jean Valjean forlanger undskyldning: Victor Hugo lod mig lide unødigt voldsomt"