Enevoldstilhængere afbrænder Grundloven og udløser optøjer i København 4.93/5 (15)

Demonstration mod den nyindførte frie forfatning ender i pøbeloptøjer efter afbrænding af Grundloven og en dukke forestillende D.G. Monrad.

Det kom i dag til voldsomme optøjer i København, da modstandere af den frie forfatning samledes på Christiansborg slotsplads foran det nyindrettede parlament. Pøblen rasede mod Grundlovens pennefører D.G. Monrad. Demonstranterne forlangte den frie forfatning afskaffet og Enevælden genindført.

Det oplyser Københavns politimester i en depeche til Satyren.

Til øredøvende hornmusik og taktfaste råb under parolerne: ”Enevælde nu” og ”lad Stænderforsamlingerne råde” blev stemningen blandt de godt et par hundrede hoveder mere og mere animeret.

På et tidspunkt samlede utålmodige elementer i flokken en bunke af trykte grundlove. De overhældte bunken med hvaltran og satte ild til det hele, mens de hoppede og sang ”Monrad ciao, Monrad ciao, Monrad ciao, ciao, ciao”!

Ville smadre forfatningen på en ikke voldelig måde

Da et ungt fruentimmer stillede sig op og gennem en råbetragt opfordrede til at smadre den frie forfatning på en ikke voldelig måde, valgte øvrigheden at skride ind og rydde slotspladsen.

– Vi frygtede, at hoben ville storme Christiansborg. Derfor bad de tilstedeværende vægtere og betjente høfligt de demonstrerende om at opløse forsamlingen. Den begav sig derefter i optog i retning ad Amager Torv, mens man taktfast råbte: ” Monrad dit kvaj, Vi kongetro si’r nej”, siger Københavns politimester til Satyren.

Undervejs kastede enevoldstilhængerne med rådne æg mod politiet. De slog tomme urtepotter itu på gadens brosten under stor larm og blæste højlydt i medbragte basuner.

Urolighederne kulminerede, da nogen i hoben klyngede en dukke forestillende D.G. Monrad op i en lygtepæl og antændte dukken med en fakkel.

Derefter trak vægterne morgenstjernerne, og det kom til håndgemæng, inden forsamlingen blev spredt og de værste uromagere sat i arresten på Gammel Torv.

Monrad og kaos

Satyren har talt med nogle demonstranter, som kalder sig Højtagtede Herrer i Svart. De forklarer enstemmigt, at de ønsker Enevældens velordnede dage tilbage og den frie forfatning hen, hvor peberet gror.

– Hvad er der i vejen med Stænderforsamlingerne, spørger en mand og tilføjer, at så snart noget fungerer, så skal det laves om.

En anden ung mand, som kun vil oplyse, at han hedder Estrup til efternavn, er mere klar i spyttet:

– Fri os for Monrad, Orla Lehman og Bondevennerne. Deres frie forfatning er jo endt i kaos, pøbeloptøjer og bål i gaderne. Og hvad bliver det næste? Folkehøjskoler, frikirker, andelsbevægelse? Om ikke længe vil fruentimmere vel også kræve valgret.

Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Enevoldstilhængere afbrænder Grundloven og udløser optøjer i København"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*