Pengetank slår til: Kæmpe milliondonation redder kuldsejlet slotsprojekt i Nyborg 4.73/5 (15)

Med en trecifret millionbevilling redder LEGO Play-fonden den ambitiøse genskabelse af Nyborg Slot, efter A.P. Møller Fonden trak sig.

Solen stod alligevel op igen over Nyborgs forliste slotsprojekt. Knapt havde A.P. Møller Fonden slukket lyset og trukket sig fra projektet, før en ny fond stod klar med en stor check til renovering og genopbygning af Nyborg Slot og etablering af formidlingscenter.

Ved et doorstep foran Lego House i Billund torsdag oplyste den velspækkede LEGO Play-fonden, at den investerer et trecifret millionbeløb i projektet, som nu ser ud til endelig at komme i mål efter flere år med stor modgang.

Først blev projektet underkendt af Miljø- og Fødevareklagenævnet. Siden trak A.P. Møller Fonden sig.

Opføres i legoklodser

Til Satyren udtrykker Nyborgs borgmester Kenneth Muhs sin jublende begejstring.

– Jeg er lykkelig over, at vi alligevel kan renovere Nyborg Slot i fuld skala og ikke nøjes med at opføre en model i Nyborg Miniby, som projektmodstanderne har foreslået, siger Kenneth Muhs.

Han fortæller, at Nyborg Kommune standser alle alternative finansieringsforsøg, som blandt andet gik ud på at pitche projektet i Løvens Hule. Det var også på tale at sige ja til en stor arv efter en rig afdød nigeriansk høvding.

En betingelse for donationen er dog, at LEGO Play-fonden får indflydelse på projektets udformning.

Til Satyren fortæller Klaus Klods Kristiansen, som er bestyrelsesformand i LEGO Play-fonden, at der kommer nogle ændringer i arkitekturen, som skal bygges i giga size legoklodser.

Det betyder også, at den nænsomme rekonstruktion af det oprindelige slot skrinlægges til fordel for en mere dristig arkitektur med rødder i europæisk slotsarv. En ny arkitektkonkurrence bliver del af tv-succesen LEGO Masters, som vises på TV2.

Neuschwanstein i LEGO

Fondsdirektøren lægger ikke skjul på sine præferencer.

– Personligt drømmer jeg om noget mere æstetisk og storladent end det skæve håndværkertilbud, der i dag skæmmer byen. Jeg håber, at arkitekterne lader sig inspirere af Neuschwanstein. Det skal se ud af noget, også selvom det er lavet i plastik, siger Klaus Klods Kristiansen.

– Men det ender nok med noget i Hogwart stil. Vi er brændt inde med en masse Harry Potter LEGO-sæt, efter J.K. Rowling røg i unåde, og Nyborg Slot kan blive den platform, vi rebooter salget fra, tilføjer Klods Kristiansen.

Han oplyser, at det er tanken, at riddere inspireret af samuraier og østens magi dagligt skal holde riddertuneringer foran borgen. Der skal opføres et højt tårn, hvorfra turister mod en lille erkendtlighed kan se ud over Nyborg, Storebælt og Storebæltsbroen.

Det nye Nyborg Slot opføres som præfabrikeret LEGO-sæt. Derfor kan attraktionen slå portene op allerede i sommeren 2023. Gæster med et turpas til Legoland får hele sæsonen rabat til Nyborg Slot.

Mashup: Den magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Pengetank slår til: Kæmpe milliondonation redder kuldsejlet slotsprojekt i Nyborg"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*