Erik af Pommern benægter favorisering af sildekonger 4.73/5 (11)

En stærkt presset Erik af Pommern holder fast i, at han ikke plejer omgang med de såkaldte sildekonger, og han nægter at have modtaget skjulte pengebeløb til sin fiskefond.

Først afviste Danmarks konge Erik af Pommern enhver forbindelse til Skanørmarkedets berygtede sildeeksportører, de såkaldte ’sildekonger’. De har på få år samlet den lukrative handel med saltede sild til hansestæderne på få hænder.

”Jeg vælger at overhøre denne her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende sildekonger, og jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning”, svarede Erik af Pommern, da han på et Danehof tidligere i år blev konfronteret med rygterne om sin omgang med sildekongerne.

Fik jagtferie på Lyø

Senere kom det frem, at kongen har deltaget i overdådige torskegilder. Han modtog også et jagtophold på Lyø som gave fra en af rigets største sildeeksportører, men gaven blev givet, mens jeg var kronprins, forsvarede Erik af Pommern sig på dagens Danehof i Nyborg.

Her krævede rigets stormænd svar på, om kongen plejer gedulgt omgang med de magtfulde sildeeksportører. De ville vide, om kongen favoriserer sildekongerne, så stovte ummelandsfareres og ærlige købmænds forretninger går i fisk.

Det er en privatsag, hvem jeg spiser sushi med, lød det fra kongen

Over for forsamlingen forklarede Erik af Pommern, at han grundet sin slægts dårlige erfaringer med jagt på Lyø havde undladt at gøre brug af gaven. Samtidig afviste kongen, at sildekongerne har været styrende for tildelingen af rettigheder til eksport af saltede sild.

Derudover ønskede Erik af Pommern ikke at besvare flere torskedumme spørgsmål. Han forsvarede sig med, at han som konge har ret til et privatliv for ikke at få kuller. Det er en privatsag, hvem jeg spiser sushi med, lød det fra kongen.

Klap gællerne i

De højlydte mishagsytringer, der fulgte af kongens ord, gjorde det klart for alle, at den søforklaring gav stormændene ikke en rød reje for.

Snart stod spørgsmålene lige så tæt som sild i en tønde.

En marsk krævede svar på, hvor mange mark sølv kongen havde modtaget til sin fiskefond. En markgreve ville vide, om Erik af Pommern havde adlet sildekongerne og hængt sildesalat på deres vamse, mens Greven af Glyngøre bad kongen svare på, om de ind i mellem fiskepindene, skøgerne og hofnarrens skæmten også havde drøftet tønder, sild og salt under torskegilderne.

Kongen bad stormændene klappe gællerne i. Han afviste enhver påstand som ondsindet propaganda spredt af lumske lübeckere og lunkne lüneburgere, som vil tage magten over de danske sildemarkeder.

En hofsnog fortalte efterfølgende en anden hofsnog, at en tredje hofsnog havde forklaret, at skærmydslerne på dagens Danehof kan ende i åben strid. Erik af Pommern risikerer at blive slået til plukfisk, hvis han ikke lægger stilen om. Godt nok slap kongen fri af garnet i dag, men sagen med sildekongerne er blot den seneste i rækken af kongelige møgsager. Flere stormænd betegner Kong Erik som en åleglat fiskefrikadelle, hvis fremtid ikke er at bære Danmarks krone, men at skrubbe af til Gotland og blive sørøver med egen kutter.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Erik af Pommern benægter favorisering af sildekonger"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*