Madam Manniche raser over skraldepligt for pestsyge 4.85/5 (40)

Цифровая репродукция находится в интернет-музее Gallerix.ru

Rigets kloge kone, Madam Manniche, kræver indemuring og skraldepligt afskaffet. Hun vil sælge tegn, som viser, man er fritaget for at svinge med skralden.

Flere og flere pestsyge lader hånt om opfordringen til indemuring og bevæger sig ud for at besøge badstuen og bartskæreren. Derfor har Kongen indskrevet i landskabslovene, at pestsyge skal svinge med en skralde, når de med anerkendelsesværdigt formål færdes i gader og stræder i rigets købstæder.

Kongens marsk gør vitterligt for Satyren, at det gælder såvel betlere ved kirker som bonde, borger og adel, når de handler på markedspladser, så raske borgere kan nå at springe væk i tide.

Det er dog ikke alle i Kongeriget, som bifalder Majestætens strenge bud. Den kloge kone Madam Manniche afviser frådende enhver indespærring og restriktioner af borgernes færden.

– Pest er ikke farligere end andre dødelige sygdomme. Hvis man beder sine bønner, ikke synder og tager den urteekstrakt, som jeg sælger for kun otte penninge, og ellers er heldig, så overlever man, siger Madam Manniche.

Spedalsk med skralde i munden

I stedet spærres borgere inde og udskammes, når de uden at udgøre smitterisiko vil ud og nyde livet, påpeger Madam Manniche.

Hun fortæller, at der faktisk findes personer, som slet ikke kan opfylde Kongens skraldekrav.

En af dem er en spedalsk mand, som kalder sig Lazarus. Satyren møder ham foran Vor Frue Kirke, hvor han med en skralde mellem tænderne og tiggerskålen ved fødderne tjener til dagen og vejen.

– Se på mine fingerløse hænder, hvordan skal jeg kunne svinge skralden, siger han sammenbidt og lettere uforståeligt, inden han drejer hovedet hastigt, uden at skralden giver lyd.

Demonstrerer med Brødre i Sort

Madam Manniche er klar med hjælpen til folk som Lazarus. Hendes datter Jomfru Mai har designet nogle elegante tegn i guld, sølv og bly. De kan bæres om halsen, i ørerne eller som armbånd.

– De viser, at man ikke kan dreje skralden. De vidunderligt smukke tegn koster kun en mark for de store og en halv for de små. For en kvart mark ekstra fås de velsignet og stænket med vievand. Det kan selv den sløveste tigger let skrabe sammen inden Sankt Sebastians dag, siger Madam Manniche.

Men madammen og jomfruen skal ikke regne med at lange et eneste tegn over disken. Til Madam Manniches hvidglødende fortrydelse har kongens marsk nedlagt forbud. Hvis hun bryder det, kan hun forvente dobbelt tid i gabestokken.

Hun agter derfor næste søndag efter messe at lede et protestoptog mod skraldeforordningen arrangeret af aktionsgruppen Brødre i Sort, hvis hårde kerne holder til i byens Dominikanerkloster.

Illustration: Pieter Breugel den Yngre. Mashup: Den Magelige Magister.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Madam Manniche raser over skraldepligt for pestsyge"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*