Computerteknik får ikonisk urokse til at tale 4.87/5 (15)

Efter stor omtale af en interaktiv computeranimation af Egtvedpigen gentager Nationalmuseet nu succesen med uroksen fra Vig.

Den var en af kæmperne i Danmark. Med en kampvægt på knap 1000 kilo dominerede den de flotte birkeskove i Odsherred på det nordvestligste Sjælland for mere end 10.000 år siden, før den begik en fatal fejl, og gik ud i en bundløs mose, hvor den druknede.

I dag er resterne af uroksen fra Vig et af de allerfineste fund fra jægerstenalderen i Danmark.

Siden den blev fundet i 1905, har spekulationerne om dens død hærget det arkæologiske miljø i Danmark. Endte den i mosen, fordi jægere trængte den derud? Og er den i virkeligheden født i Danmark, eller nærmere ved Bodensee i det allersydligste Tyskland, som visse knogleprøver tyder på?

Nu lader Nationalmuseet selv brugerne stille spørgsmålene til det oldgamle klovdyr.

Tyk vestsjællandsk accent

Nationalmuseet genopliver med spritny computerteknik nemlig uroksen, som fremover fra sin skærm vil råbe kække bemærkninger til de forbipasserende gæster.

– Vi har mange gange prøvet at rekonstruere ansigter, senest med Egtvedpigen. Nu prøver vi også med dyrene, hvis historier er mindst lige så dramatiske som menneskenes, siger Rane Willerslev, der er direktør for Nationalmuseet.

Han fortæller om det intense arbejde med at analysere rester af DNA fra tandprøver på uroksen og samtidig få det lagt ind i computersystemerne, så det virkede helt rigtigt. Som et stilistisk valg lader museet også uroksen have et jovialt smil og tale med en dyb mandestemme med en tyk vestsjællandsk accent.

– Vi har virkelig prøvet at gøre denne avatar så naturlig som muligt, siger Rane Willerslev.

Uffe Urokse

Han afviser, at det er useriøst at bruge en talende urokse til at formidle fortiden.

– Det er en fuldstændig forkert opfattelse, at videnskab og fantasi er noget, der står i modsætning til hinanden. Vores avatar af Egtvedpigen var en succes, der kom i adskillige medier. Det tyder på, at danskerne gerne vil høre de historier, som vi lader de digitale rundvisere fortælle. Ligesom med Egtvedpigen har vi måtte træffe nogle kunstneriske valg. Men vi tror, at publikum gerne vil have formidlet fortiden på denne måde, siger Rane Willerslev.

Den genskabte urokse kan ses på Nationalmuseet fra 1. marts. Som en gimmick i forbindelse med lanceringen præsenterer Nationalmuseet sin nye maskot Uffe Urokse, og der bliver i en måned serveret spidstegt okse i Nationalmuseets restaurant.

Foto: Heidi de Vries, Wikimedia.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Computerteknik får ikonisk urokse til at tale"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*