Stor forargelse over Kunstkammerets køb af bagvendt maleri 4.93/5 (14)

Kunstkammerets køb af et maleri, der forestiller bagsiden af et maleri, vækker furore blandt Københavns borgere. Kunstkammerforvalter Gesaamtartwerk afviser enhver kritik som udtryk for småborgerlighed.

Er den hollandske kunstner Cornelis Gijsbrechts gal eller genial? Blandt Københavns borgere er meningerne delte. Siden Det Kongelige Kunstskammer købte en række af kunstnerens værker, raser en ophedet debat i byen.

Malerierne er ifølge kunstneren selv skabt for at beskueren skal undre sig. Derfor forestiller et af malerierne bagsiden af et indrammet maleri. Et andet forestiller en opslagstavle, mens et tredje forestiller en samling breve, der ligger på et bord.

Hvis jeg vil se på bagsiden af et skilderi, så kan jeg sgu da bare vende et af dem, jeg ejer, om og på den måde spare flere hundrede dalere

Men det er for meget for Københavns bedre borgerskab, som mener, det er spild af godt sølv at købe vanartet kunst.

Vend selv maleriet

Blandt de af byens borgere, som Satyren har talt med, er der stor forundring over Kunstkammerets køb.

–  Nu skal jeg ikke gøre mig til geschmacksdommer over, hvad der er god og dårlig kunst, men det forekommer mig noget vanartet at male en opslagstavle, som ligner enhver anden opslagstavle, siger fysikus Iohannis Kaae, som dog må indrømme, at der hersker en noget mere sirlig orden på den malede opslagstavle end på hans egen.

Lagerforvalter Klaus von Rein Dahl synes, det er ren galimatias at bruge sølv på den slags mærkværdige malerier.

– Hvis jeg vil se på bagsiden af et skilderi, så kan jeg sgu da bare vende et af dem, jeg ejer, om og på den måde spare flere hundrede dalere, siger han og tilføjer, mens han ryster på hovedet.

– Det næste bliver vel, at en kunstner gør stort i en krukke og sælger det til nogle godtroende tosser på et kunstkammer.

Ifølge kunstkammerforvalteren arbejder Gijsbrechts lige nu på et værk, som består af lutter dødserklæringer over kunsten. Malet på hver sit parfumeret ligklæde står skrevet: ”Rembrandt er død”. ”Vermeer er død”

Fru Oberstinde Gerstendorff er dog mindre kras i kritikken.

– Jeg finder maleriet af brevene på bordet ganske bedårende. Det minder mig om, hvordan vi kan dele vores liv og tanker med venner og familie. Selv om vi lever i hver sin ende af landet, adskilt af sunde og bælter, så tager det kun seks dage for et brev at nå frem. Tænk at det går så gesvindt, siger Oberstinden.

Rembrandt er død

Selv har kongen ingen kommentarer til sit kunstkammers indkøb, men kunstkammerforvalter Lauritz van Gesaamtartwerk affejer enhver kritik, som udtryk småborgerlig bonerthed.

– Tiden er løbet fra renæssancens pæne og sirlige blomsteropstillinger og frugtfade. Ingen gider længere se på piger med perleørenringe og socialrealistiske fremstillinger af nattevagter. De nederlandske malere har toppet, men Gijsbrechts skæbne er at genføde kunsten, siger Lauritz van Gesaamtartwerk.

Ifølge kunstkammerforvalteren arbejder Gijsbrechts lige nu på et værk, som består af lutter dødserklæringer over kunsten. Malet på hver sit parfumeret ligklæde står skrevet: ”Rembrandt er død”. ”Vermeer er død” og så fremdeles.

Lauritz van Gesaamtartwerk forklarer, at Kongens Kunstkammer skal indsamle tidens kunst, og at der blæser nye vinde inden for kunsten.

– Lige nu skal kunsten overraske og lege med beskuerens fantasi. Det sker i disse fantasiske værker, som vender alt på hovedet og udfordrer det åbenlyse, siger Lauritz van Gesaamtartwerk og tilføjer:

– Verdenskunsten kulminerer lige nu. I vores levetid. Aldrig igen vil vi opleve så udfordrende og eksperimenterende kunst. Det har De mit ord for.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt kongens inddrevne skatter skal bruges på køb af besynderlig kunst, svarer kunstkammerforvalteren meget kort:

– Ingen kvaler, Griffenfeld betaler.

Illustration: Trompe l’oeil. Bagsiden af et indrammet maleri af Cornelis Gijsbrechts 1668-1672. Statens Museum for Kunst. Wikimedia Commons.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stor forargelse over Kunstkammerets køb af bagvendt maleri"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*