Stenalderfamilie holdt sommerferie i fremtiden 4.95/5 (20)

Stenalderfamilie i Spejdersport

Fem oldtidsmennesker har haft en fantastisk ferie på en uge, hvor de har været fremtidsfamilie i København og omegn. Nu gøres der status over oplevelserne.

Ulv Ertebølle og hans kone Skovmår, har taget turen fra jægerstenalderen sammen med tre af familiens fire, overlevende børn: Frø på 9, Røllike på 7 og Aborre på 5. Storesøster Krikand, der er 13 år gammel, valgte at blive hjemme.

Skovmår forklarer, at datteren har travlt med forberedelser til sit bryllup senere på sommeren, og i øvrigt ikke rigtigt gad være sammen med resten af familien, når mange af hendes veninder er hjemme på bopladsen.

Sci-Fi i Lejre

Familien har selvfølgelig været lidt omkring og se nogle af byens og Sjællands seværdigheder. Noget af dét, der gjorde mest indtryk var Zoologisk Have og Sagnlandet Lejre.

– Jeg har altid været vild med Sci-Fi, og dét med at se, hvordan folk kommer til at leve langt ude i fremtiden engang i jernalder og vikingetid. Det var nok noget af det mest spændende. Det minder lidt om dét vi kender, og så alligevel ikke, forklarer Ulv.

– Sådan at have sine jagtdyr indendørs i hjemmet; jeg véd sgu ikke. Det kan hurtigt blive dårlige tider for landbruget, og man vil jo nok komme til at savne sin jagtture med drengene, griner han.

Resten af familien var mest optaget af Zoologisk Have og dens gode, stærke dyredufte. Også selvom børnene blev skuffede, da de fandt ud af, at de ikke måtte jage hverken kaniner eller geder.

Alle er hele tiden i kontakt med deres stammefæller og frænder gennem nogle små sorte firkanter, som de holder op for ansigtet. Det må give meget nære relationer i hverdagen

Især Aborre havde set frem til at nedlægge en lille kanin som sit første bytte. Til gengæld var det et stort hit at blive ansigtsmalet. Skovmår er særligt glad for den langtidsvirkning, som bemalingerne forhåbentlig kan give hendes børn:

– Nu har vi jo hverken tigre eller løver derhjemme, men derfor er det alligevel stærke dyr, som kan være gode i hverdagen. Jeg er lidt mere bekymret for Frø´s valg af en sommerfugl med glimmer. Jeg har svært ved at se, hvordan sommerfuglens ånd kan støtte ham i at blive en stor jæger, men vi får jo se, smiler Skovmår, og tilføjer, at den ældste søn måske har andre planer for sin fremtid.

Pas på palæo

Noget af det, der har slået familien er, hvor meget nutidens mennesker kommer hinanden ved. Allerede den første dag bemærkede Ulv, hvordan kommunikationen er anderledes end hjemme:

– Alle er hele tiden i kontakt med deres stammefæller og frænder gennem nogle små sorte firkanter, som de holder op for ansigtet. Det må give meget nære relationer i hverdagen. Hvis jeg vil have fat i min søster, som bor cirka 4 dagsrejser fra os, så skal jeg enten tage derhen, eller jeg skal have vores shaman til at sende deres shaman et budskab. Men han æder lidt for mange gærede bær, så sidst kom min svoger farende, med våben og det hele, fordi han troede, vi skulle på uroksejagt. Vi havde bedt shamanen forklare, at Røllike var vokset ud af en dragt, som min søsters datter kunne få.

Jeg fandt i hvert fald hurtigt ud af, at der er virkeligt mange sunde og gode ting at få. Fedt, sukker, der er bare masser af energi og næring i maden her

Kommunikation er kun ét af de fænomener, som de voksne har bidt mærke i. Skovmår har navnligt hæftet sig ved maden. Hjemme er hun professionel bærsamler, og har sin egen lille virksomhed, hvor hun også samler for andre. Det er kompetencer, som er kommet i brug ved spisetid, også under ferien:

– Jeg fandt i hvert fald hurtigt ud af, at der er virkeligt mange sunde og gode ting at få. Fedt, sukker, der er bare masser af energi og næring i maden her. Men dét her med at spise brød til alting, dét tror jeg ikke, at jeg kunne vænne mig til. Det er vores fordøjelse simpelthen ikke bygget til, mener Skovmår.

Powershoppede i Spejdersport

De fleste vil gerne have lidt indkøb og souvenirs med hjem fra en god ferie, og oldtidsmennesker er da heller ingen undtagelse. Børnene har selv fundet dåser og plasticstumper i strålende farver, som allerede er pakket i skindbylterne.

Frøs yndlingssouvenir er et stort skår fra en ølflaske, som farver verden grøn, når man ser igennem det. Når han kommer hjem, vil han prøve at få flintesmeden til at bore hul i glasskåret, så det kan hænge om halsen, og glimte grønt, når han går eller danser.

Der er skam også blevet tid til lidt egentlig shopping, og her er det især Ulv, der har ladet både østersskaller og bjørnetænder rulle

– Sådan ét er der ingen af de andre, der har, siger han stolt og tilføjer, at det skal koste et museskind eller en flot fjer, hvis kammeraterne vil kigge i det. Så kan jeg få lækre materialer til en smuk hætte, og den skal jeg have på, når jeg skal være fin til stammefesterne, drømmer han.

Men det er ikke kun små fund, der skal med hjem. Der er skam også blevet tid til lidt egentlig shopping, og her er det især Ulv, der har ladet både østersskaller og bjørnetænder rulle:

– Det kan være lidt svært med valutaen, men vi har da fundet ud af det. I går faldt vi ved et tilfælde over det mest fantastiske sted med hytteindretning (Spejder Sport, red.) Der var ganske enkelt ALT, hvad en moderne oldtidsfamilie kan drømme om, og mere til. Jeg har købt et rejsetelt samt en kniv og to økser. Skovmår kunne ikke stå for et sæt skinnende kogegrej, og vi fandt også en lille spand, som skal være bryllupsgave til vores datter. Alt sammen med METAL! Så jeg tror nok lige, at arkæologerne får sig en overraskelse om et par tusind år, hvis jeg ellers kan få det hele med gennem tolden.

Med masser af oplevelser på nethinden og skindbylterne fulde af spændende sager går det atter hjemad til jægerstenalderen og hverdagen.

Tegning: Mester Ictum.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Stenalderfamilie holdt sommerferie i fremtiden"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*