Fjern de ulidelige genopsætninger fra teatrenes sommerrepertoire 4.46/5 (13)

Når sommeren sænker sin kvalmende gobelin over Kjøbenhavns skidne stræder, og tempus cucumis erobrer visekællingernes skillingsjeremiader, så rammes også stadens morskabsteatre af ugidelighed.

Så snart Hans Majestæt Kongen er flygtet ud af staden til sit sommerresidens, da ser komediedigtere deres snit til af dandere den, og teaterdirektørerne mister ethvert engement i sit audience.

Quelle horreur!

Fremfor for at divertere adel og borgere med friske forestillinger til almen adspredelse i sommerens hede, kaster teatrene sig over ulidelige genopførelser af antiquerede komedier og afdankede vaudeviller til stor forbitrelse hos stadens honette borgere, der vånder sig ved tanken om, at de ej kan byde pli og dannelse trods og udeblive fra de evindelige repremierer.

Jeg bliver ganske misantropisk og fatigué, når jeg sommer efter sommer udsættes for deres gamle sure versefødder med så ram en odeur, at jeg må vederkvæge mig ved lugtesaltet

I fremtiden vil dannede mennesker se tilbage på vores tid og ryste på deres oplyste hoveder over, at vi i det 18. århundrede fandt os i evige genopførelser, så snart sommeren gjorde sit indtog.

År efter år vågner Jeppe op i baronens seng, og svindleren Tartuffe hykler sig gennem endnu en hedebølge foran et højt gabende og absolut ikke eksalteret publikum, der slumrer sødeligt mens stjerner og statister gebærder sig som i søvne af ren kedsommelighed.

Forstå mig ret. Den tidlige Holbergs komedier er ikke terrible, og Moliére er da også tres drôle, men jeg bliver ganske misantropisk og fatigué, når jeg sommer efter sommer udsættes for deres gamle sure versefødder med så ram en odeur, at jeg må vederkvæge mig ved lugtesaltet.

Og Mon Dieu! Tror de dorske dronter, at de fornyer teatret blot ved at hælde udrangerede komedier på nye bouteiller og skænke dem ud under åben himmel i Grønnegaarden, hvor pøblen lytter med helt uden kontrol og i deres simple almuesind får de særeste og løjerligste tanker? Se blot hvor galt det går i Frankrig.

Giv os drama a la mode og theatre expérimental såsom briternes amuserende forbrydelses-komedier, som finder sted blandt adel og borgerskab i idylliske landlige omgivelser

Glem ej heller, at Romerriget skylder sin undergang de forfærdelige genopførelser af gladiatorkampe i Colosseum, hvor løverne ej gad sætte tænderne i selv en ung og smækker jødinde. Hvor romere og romerinder om sommeren måtte tage til takke med tørt brød og Kejser Neros diletanterier.

Så vågn da op, Monsør Holberg. Fat gåsefjeren, og digt os friske komedier. Og kjære teaterdirecteurs. Tag eders dont sérieusement og byd os et cornucopia af hilarité og amusement i stedet for en skarnskasse af genbrugte skuespil og bedagede morsomheder, som end ikke simple bønder og anden almue kan grine af længere.

Giv os drama a la mode og theatre expérimental såsom briternes agréable forbrydelses-komedier, som finder sted blandt adel og borgerskab i landlig idyl. Jeg har set det på teatret i Londre i Grande Bretagne, og det er enchanté at opleve Inspecteur Enfant á Ville fange den horrible misæder. Så såre kanaljen er afsløret og lagt på hjul og stejle, så er komedien ej værd at sætte op igen. Thi vi erindrer jo alle, hvem der begik udåden.

Jeronimus von Wrissenpind. Teaterconnaisseur og critiqueur.
Meanders Kvarter 48
Kjøbenhavn

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens egen ubegribelige og helt igennem tåbelige mening og ikke et udtryk for Satyrens holdning.

Illustraiton: Wikimedia Commons

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Fjern de ulidelige genopsætninger fra teatrenes sommerrepertoire"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*