GDPR kan standse Den Spanske Inkvisition 4.8/5 (10)

EU’s persondataforordning stiller krav om samtykke til opbevaring af følsomme og personhenførbare data. Det kan sætte en stopper for Den Spanske Inkvisition og Modreformationen.

Måske slukkes kætterbålene i Europa. Måske er den sidste hæretiker snart dømt. Om ikke så længe kan katarer, husitter og calvinister sandsynligvis ånde lettet op.

GDPR, også kendt som EU’s persondataforordning, kan nemlig stoppe Den Spanske Inkvisitions og Modreformationens strøm af anklagede til nye kætterprocesser. Det viser sig nemlig, at de to bevægelser skal indhente samtykke til registrering af personhenførbare data og personfølsomme oplysninger i såvel tilståelsesprotokoller som proskriptionslister.

Nu skal vi så også have kætternes samtykke til, at vi må arkivere deres tilståelser og navnene på de djævletilbedere, de udleverer, men jeg er sikker på, at det skal vi nok få

Det er EU’s kommissær for databeskyttelse Karl-Heinz Verzeichnitz, som har rejst sagen efter klager fra flere forfulgte religiøse samfund i Europa.

– Retten til kontrol over egne personlige data er ukrænkelig. Det gælder selv den største synder, hvad enten han er direktør i Danske Bank eller en vantro kætter, siger Karl-Heinz Verzeichnitz, som ikke vil udelukke, at der vanker store bøder.

Sikker på samtykke

Om der er sket brud på Persondataforordningen bliver verden klogere på under en kommende høring i EU-parlamentet, hvor blandt andet Jesuiterordenen skal redegøre for, hvad de gør for at imødekomme EU’s krav.

Stifter af Jesuiterordenen Ignatius de Loyola tager sagen med knusende ro, da han møder Satyrens udsendte i ordenens hovedkvarter i Sant’ Ignazio di Loyola Kirken i Rom.

Vi benytter os udelukkende af motivationskonsulenter, der anvender de nyeste samarbejdsfremmende foranstaltninger fra managementbranchen

– Det ærgrer mig naturligvis, at vi skal øge bureaukratiet. Nu skal vi så også have kætternes samtykke til, at vi må arkivere deres tilståelser og navnene på de djævletilbedere, de udleverer, men jeg er sikker på, at det skal vi nok få, siger Ignatius de Loyola.

Motivationskonsulenter torturerer ikke

Da Satyren stiller kritiske spørgsmål om, hvorvidt det medfører mere tortur, bliver han tydeligt indigneret.

– Jeg havde forventet at møde en fornuftig journalist, ikke Den Spanske Inkvisition, siger Ignatius de Loyola, og standser pludseligt talestrømmen i et kort øjeblik, mens han ser sig forbløffet om, som ventede han en pludselig afbrydelse, men intet sker.

Han undskylder sig med, at han blev distraheret af et pudsigt fremsyn, som han ikke vil uddybe nærmere, hvorefter han fortsætter:

– Hverken Jesuiterordenen eller andre af modreformationens inkvisitorer bruger tortur. Vi benytter os udelukkende af motivationskonsulenter, der anvender de nyeste samarbejdsfremmende foranstaltninger fra managementbranchen, siger han og tilføjer, at han ikke finder sig i, at pressen bærer yderligere ved til bålet.

Satyren har forgæves forsøgt at få en kommentar fra de forfulgte minoriteter. Deres talsmand, husitternes leder Jan Hus, er ikke at træffe. Hans sekretær meddeler, at Jan Hus føler sig helt udbrændt og derfor er langtidssygemeldt.

Illustration: Wellcome Library, London. Wellcome Images

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "GDPR kan standse Den Spanske Inkvisition"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*