Æver kan stoppe byggeri på Amager Fælled 4.73/5 (11)

Æver Frank jensen amager Fælled

Den mulige forekomst af æver kan sætte en endelig stopper for planerne om at bygge på Amager Fælled. Men meningerne om æverens tilstedeværelse er delte.

– Hvis ikke frøer og orkideer kan vende stemningen, så kan dette, siger kokken Nikolaj Kirk begejstret. Der er tale om et sagnomspundet dyr, der aldrig før er fundet i Danmark, så det her er et vigtigt gennembrud.

Han glæder sig sammen med politikere fra Enhedslisten og Alternativet over, at Amager Fælled ser ud til at være både leve- og ynglested for den såkaldte æver.

Æveren lever navnligt i vådområder, moser og damme. Den er yderst vanskelig at spotte, da ingen rigtigt véd hvordan den ser ud. Der kan muligvis være tale om forskellige underarter, men det kan heller ikke udelukkes, at det er ét dyr, der kan skifte form og se ud som både en øgle, et firben, en brun orm og en hvid snegl.

Vi hører en knasende lyd som af et voldsomt bid. Jeg tænker med det samme, at det må være en æver, fordi den kan bide så hårdt i en le, at man kan høre det

At æveren har hovede i begge ender og et meget kraftigt bid, er dog ikke til diskussion. Det var netop biddet, der afslørende det lille dyr.

– Jeg var ude at gå stavgang med min kone, forklarer pensioneret musiklærer Arne Havgård Møller.

– Vi kommer gående, nyder naturen og pludselig er der noget, der ligesom tager fat i min ene stav. Vi hører en knasende lyd som af et voldsomt bid. Jeg tænker med det samme, at det må være en æver, fordi den kan bide så hårdt i en le, at man kan høre det. Jeg havde sandaler på, og mærkede samtidigt en slags pust på min ene fod. Men heldigvis bar jeg også de dejlige, røde uldsokker, som min kone Bitten har strikket. Og alle véd jo, at æveren kan puste sin gift ind i en kirkemur, men ikke gennem uld, siger Arne Havgård Møller.

Episoden har rystet Arne Havgård Møller så meget, at han nu, sammen med en række naboer, har stiftet foreningen “Æverfrit Danmark”. Foreningen ønsker æveren udryddet på grund af det kraftige bid og giften. Ævergift kan være dødelig, men også forårsage almen skravlethed samt opsvulmen i hovedet hos heste.

Skepsis fra Naturhistorisk Museum

På spørgsmålet om, hvorvidt æveren rent faktisk findes, forklarer den kendte folkemindesamler Evald Tang Kristensen, at flere af de klassiske beretninger om æver stammer fra troværdige personer, der næsten selv har set væsenet. Alligevel har Københavns kommune valgt at konsultere flere eksperter.

Æveren kan, uanset om den eksisterer eller ej, jo ikke tale for sig selv, så dét må vi gøre, udtaler Persille Morgenhår fra Alternativet,

Adskillige biologer har derfor haft lejlighed til at besigtige Havgård Møllers vandrestav, men uden at finde sikre tegn på noget, der kunne være æverbid. Henrik Sell fra Naturhistorisk Museum i Aarhus tvivler derfor stærkt på, at der skulle være én eller flere vilde, fritlevende ævere på Amager Fælled.

Det ryster dog ikke æver-tilhængerne:

– Æveren kan, uanset om den eksisterer eller ej, jo ikke tale for sig selv, så dét må vi gøre, udtaler Persille Morgenhår fra Alternativet, og fortsætter:

– Vi mennesker har et ansvar for naturen, og dermed også for æveren. Så længe det ikke kan bevises, at den ikke findes, må vi tage hånd om den, beskytte den, og sørge for at den kan leve et naturligt liv i frihed. Æveren bidrager til biodiversiteten og er sandsynligvis et uvurderligt element, der har sin egen, helt unikke plads i økosystemet på Fælleden.

Æveren skal rødlistes

Sammen med en række københavnske lokalpolitikere fra Alternativet og Enhedslisten vil Persille Morgenhår forsøge at få æveren og dens levesteder totalfredet. Den bør også, efter hendes mening, optages på IUCN’s rødliste, da der aldrig er dokumenteret én eneste æver i andre lande.

Hun forventer ikke, at en fredning vil give problemer, selv om der sandsynligvis er tale om et fiktivt dyr:

– Nej, jeg kan slet ikke se, at det skulle vanskeliggøre processen. Der er jo fortilfælde, eftersom Jämtlands len i 1980´erne valgte at frede den lokale søslange, Storsjöodjuret. Fredningen gjaldt både dyret selv, dets levesteder og æg, for så vidt som det altså er æglæggende, forklarer Persille Morgenhår, der dog samtidig beklager, at fredningen senere er trukket tilbage.

Fra Københavns Rådhus afventer overborgmester Frank Jensen (S) hvorvidt fredningsbestræbelserne vil give resultat:

– Som socialdemokrat er jeg naturligvis altid klar til at have et standpunkt, indtil jeg skifter det ud med et nyt. Og viser det sig, at der lever et sagnomspundet, hidtil ukendt dyr, på Amager Fælled, så foreligger der en ny situation. Det må vi vurdere, og tage stilling til når den tid kommer, siger overborgmesteren.

Illustration: Mester Ictum

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Æver kan stoppe byggeri på Amager Fælled"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*