Aarhus Kommune tvinger Grauballemanden i arbejdsprøvning 4.67/5 (15)

Foto: Moesgaard Museum, Malene Thyssen

Aarhus Kommune ønsker at udrede Grauballemandens restarbejdsevne. Derfor sender kommunen ham i arbejdsprøvning hos Aarhus Sporveje og i sengepraktik i egen montre.

Grauballemanden  og Moesgaard Museum er endt i et Kafkask mareridt. En ansøgning til Aarhus Kommune om en ny udstillingsmontre har udviklet sig meget anderledes end forventet. I stedet for en ny montre kræver kommunen, at moseliget gennemfører et ressourceforløb, der skal afklare hans restarbejdsevne.

Sagen begyndte, da Grauballemandens montre viste sig ikke at leve op til tidens krav.

– Museet har længe ønsket en bedre montre til Grauballemanden, men sådan en er jo dyr, hvis den skal leve op til krav om sikring og indfri de store æstetiske forventninger, som vi har på vegne af vores museumsgæster, siger fundraiser ved museet Louise Cash.

Han klarede jobbet som chauffør temmelig skidt. Han skræmte børnene, og bussen holdt stille i de 16 minutter han sad bag rattet.

Derfor sendte museet en ansøgning til kommunen om støtte til en forbedret montre, så Grauballemanden også kan leve op til ambitionerne i Aarhus’ nye målsætning: Aarhus: Galaksens Kulturmetropol.

Ingen førtidspension

Ved en fejl i kommunens interne postomdeling endte ansøgningen ikke hos Kulturforvaltningen, men hos Socialforvaltningen, som i et 73 sider langt svar påpeger, at Grauballemanden har overskredet alle tidsfrister, og hans sygedagpenge er for længst udløbet.

Derfor kræver Aarhus Kommune, at mosemandens restarbejdsevne udredes, inden tildeling af førtidspension kan komme på tale.

Trods Moesgaard Museums forsikringer om, at førtidspension ikke har været aktuelt siden engang før Kristi fødsel, fastholder kommunen sit krav.

Ja, vi fastholder vores krav, siger leder af Team Job & Arbejdsglæde i Aarhus Kommune Jan Ole Palpatine.

Vi har meddelt Moesgaard Museum, at det er muligt at sende Grauballemanden i sengepraktik i hans egen montre på museet

Det er det helt normal praksis, som Arbejdsmarkedsparathedsrehabiliteringsjobrevaliderings-beskæftigelsesgenvurderingscirkulæret foreskriver.

– Vi ser på alle muligheder, herunder arbejdsprøvning, så borgeren kommer ud og gør nytte på arbejdsmarkedet og mærker glæden ved at arbejde gør fri. Vi vil helst ikke tildele førtidspension, før borgeren er visiteret til en plads på hospice, siger Jan Ole Palpatine.

Kan ikke sige “Ja dak”

Chefen for Team Job & Arbejdsglæde fortæller, at Grauballemanden er blevet arbejdsprøvet i et seniorjob ved Aarhus Sporveje, men uden succes.

– Han klarede jobbet som chauffør temmelig skidt. Han skræmte børnene, og bussen holdt stille i de 16 minutter han sad bag rattet. Han fungerede slet ikke som billetkontrollør, og han evnede heller ikke at sige ”Ja dak”, siger Jan Ole Palpatine.

Men der er måske en løsning på vej.

– Vi har meddelt Moesgaard Museum, at det er muligt at sende Grauballemanden i sengepraktik i hans egen montre på museet, men der er et lille bump på vejen, fortæller Jan Ole Palpatine og uddyber:

– Arbejdstilsynet kan ikke godkende montren til sengepraktik og stiller krav om en ny, der overholder EU’s specifikationer for ventilation, lydisolering, flugtveje, toilet- og spiseforhold.

Louise Cash er glad ved udsigten til en lykkelig udgang.

– Det er en dejlig nyhed, at Grauballemanden kan testes i trygge omgivelser, og vi sendte omgående en ny ansøgning om støtte til en ny montre, men da jeg ikke havde hørt noget fra nogen af kulturkonsulenterne kontaktede jeg dem, og de fortalte, at de sandelig ikke havde modtaget nogen ansøgning, siger Louise Cash med et strejf af bekymring i stemmen.

Grauballemanden selv forholder sig tavs, hvilket kan skyldes, at han lider af kroniske problemer med struben.

Foto: Wikimedia Commons.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Aarhus Kommune tvinger Grauballemanden i arbejdsprøvning"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*