Ukendte stenalderjægere opdaget i Knuthenborg Safaripark 4.8/5 (25)

Ansatte i Knuthenborg Safaripark har opdaget en lille jægerstamme, som har levet uden kontakt med omverdenen, siden jægerstenalderen sluttede.

Det er ikke kun i Brasiliens regnskove, at isolerede og ukendte stammer bliver opdaget. Det hænder også i Danmark. Antropologer fra Københavns Universitet kan nu afsløre, at en lille gruppe stenalderjægere er blevet fundet i Knuthenborg Safaripark.

Stammen, der består af nogle få familier, blev opdaget i foråret, men det er først nu, antropologerne og folkene i safariparken offentliggør opdagelsen.

Det er en kæmpe sensation. De har levet isoleret og uden kontakt med omverdenen, siden jægerstenalderen sluttede

Det første møde var temmeligt dramatisk, forklarer safariparkens vicedirektør Knut Knud Knuth.

– I foråret åbnede vi Dinosaurskoven med bevægelige fuldskalamodeller af dinosaurer, og en aften kort efter åbningen hørte nattevagten voldsom larm og råb og skrig fra Dinosaurskoven. Han gik derover og opdagede fire mænd i skindtøj, som med bue og pil prøvede at nedlægge vores Tyrannosaurus Rex, siger Knut Knud Knuth og tilføjer:

– Nattevagten opfattede det som en polterabend, der var kørt af sporet. Han tilkaldte derfor politiet, som fik situationen under kontrol og lod jægerne overnatte i detentionen.

Levet isoleret i 6000 år

Det gik hurtigt op for politiet, at det ikke var en flok fulde festaber, de havde smidt i kachotten. De kontaktede derfor antropolog ved Københavns Universitet Jette Fohlkeschlag, som er tilknyttet politiets flygtninge- og migrantberedskab.

Hun kunne hurtigt slå fast, at der hverken var tale om fyldebøtter, flygtninge eller migranter, men om en ukendt jægerstamme, som måske er Danmarks sidste oprindelige jæger-samlere.

– Det er en kæmpe sensation. De har levet isoleret og uden kontakt med omverdenen, siden jægerstenalderen sluttede. Alligevel har de og deres forfædre formået at opretholde deres traditionelle livsform, som er jagt og fiskeri i mere end 6000 år, siger Jette Fohlkeschlag.

Antropologen har hen over sommeren studeret stenaldermenneskene, deres levevis og historie. Hun oplyser, at de ikke forstår dansk, men taler et sprog, som er rudimentært beslægtet med ur-lollandsk dialekt.

– De forstår enkelte ord såsom ”plutte” og vendinger som ”jeg ved ikke det” og ”jeg er selv hjemme”, lyder det fra antropologen, som tilføjer, at de desuden spiser noget, der minder om en proto-trillebollesuppe.

Slaraffenland for stenalderjægere

Jette Fohlkeschlag fortæller, at den lille gruppe har levet som mobile jæger-samlere på Lolland. I de sidste mange år har dog de opholdt sig fast i Knuthenborg Safaripark. Her bor de i små sivhytter i en afsidesliggende del af safariparken langt fra gæsters og ansattes opmærksomhed.

De er omfattet af FN’s Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder, og dermed kan Lolland blive udpeget som reservat

Siden safariparken åbnede, har der været en overflod af vildt og dertil nødder at samle samt gode muligheder for at fiske i skovsøer og fra stranden.

– For dem er safariparken et rent slaraffenland, hvor de har suppleret deres traditionelle jagtdyr med eksotiske arter som zebra, vandbøffel og struds, siger Jette Fohlkeschlag.

Følte sig truet af dinosaurer

Men ethvert paradis har sine slanger. Da Knuthenborg Safaripark åbnede Dinosaurskoven, forrykkede de den naturlige balance.

– Stenalderfamilierne har fortalt mig, at dinosaurerne skræmte dem. De følte sig truet, og derfor besluttede mændene en aften, hvor de havde indtaget lidt for mange gærede blåbær, at jage dinoerne væk fra deres territorie. Samtidig ville de nedlægge den største og farligste af dem alle, Tyrannosaurusen, og tage den som trofæ, siger antropologen.

Hvad der skal ske med de nyopdagede stenalderjægere er uvist. De er omfattet af FN’s Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder, og dermed kan Lolland blive udpeget som reservat.

Står det til Knuthenborg Safaripark, får de lov til at blive boende.

– De er med deres helt særlige blik på naturen, dyrene og jagten et autentisk indslag og dermed et fantastisk aktiv for Safariparken. Derfor tilbyder vi dem, at de kan blive boende, og vi tilrettelægger et introforløb, hvor stenalderfamilierne blandt andet skal lære, at mekaniske dinosaurer ikke er farlige, siger Knut Knud Knuth.

Jette Fohlkeschlag søger nu fondsmidler til en ekspedition til Skandinavisk Dyrepark, hvor en gruppe rensdyrjægere efter sigende har slået sig ned.

Foto: Ole Malling, Sagnlandet Lejre

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Ukendte stenalderjægere opdaget i Knuthenborg Safaripark"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*