Rør ikke ved vor gamle jòl! 4.91/5 (22)

Ved Thor, Odin og alle guder! Der må være grænser for galskaben! Min frilles frænde Torkild Trælår er netop kommet hjem fra Norge med trælse tidender. Kong Hakon har sat i loven, at nordmændene nu skal begynde deres jòl på samme tid som de kristne

Og nej, Torkild har ikke kigget for dybt i hornet, den er god nok.

Norskekongen er jo sprunget på kristendommen, og der er sågar en historie om, at han selv skal have vandøst et nyfødt spædbarn. Det kan han gøre som han vil.

Jeg har ikke noget imod de kristne som sådan. Jeg forstår det for eksempel udmærket, når Sune Smed udvider sin forretning, så han både støber hammer og kors. Jeg kender endda flere ordentlige mennesker blandt de kristne. Mange af deres kvindfolk er sikkert også dygtige husfruer, selvom de er lidt blodfattige og spagfærdige i det.

Enhver mand må anråbe de guder, han vil, for at få markgrøde og krigslykke. Selvom det nok ikke er det sidste, de kristne går mest op i. De interesserer sig vist mest for at komme i paradis, så de kan daske rundt og spille på lyre.

Men hvorfor dog af dén grund rykke vores jòl fra Midvinternatten, hvor den har ligget så længe, de ældste blandt de ældste kan huske? Bare fordi nogle fyre i kvindetøj kommer valsende og påstår, at en gud, som langt fra alle dyrker, skulle være født nogle uger før

For min skyld kan kong Hakon blote – eller hvad han nu gør – til Hvide Krist så meget han vil, men hvad i Thors navn har det med jòl at gøre? Kongen har også besluttet, at alle skal holde gæstebud på en mæle øl og i øvrigt holde fred, så længe øllet varer.

Dét kan alle da være med på, og det er selvfølgelig helt i orden med mig, hvis de kristne vil have en vinterfest, hvor de æder og drikker ligesom normale mennesker.

Men hvorfor dog af dén grund rykke vores jòl fra Midvinternatten, hvor den har ligget så længe, de ældste blandt de ældste kan huske? Bare fordi nogle fyre i kvindetøj kommer valsende og påstår, at en gud, som langt fra alle dyrker, skulle være født nogle uger før, i et land som ingen kender, eller næppe nogensinde kommer til at hærge?

Hvordan har man i øvrigt  tænkt sig, at kristne i det hele taget skulle holde jòl? Bevares – de kan selvfølgelig altid sidde og bræge salmer i deres røgelsesstinkende hov eller ‘kirke’, mens de bimler og bamler med deres utålelige klokker. Men hvis nogen forestiller sig, at sådan en tam forestilling nogensinde slår an – lovgivning eller ej – er de mere blinde end Høder. Det er bindegale mennesker, der må tøjres i fårestien som andre tosser, indtil de enten dør eller kommer til fornuft.

År og fred!

Sigurd Skallesmækker
2. langhus til højre
Lejre

Dette debatindlæg er udtryk for skribentens hedenske og formørkede indstilling til julen, og han fortjener ingen gaver i år. Det er på ingen måde Satyrens holdning.

Foto: Alaan Harris, Flickr.

Vurder denne artikel

1 Kommentar på "Rør ikke ved vor gamle jòl!"

  1. Lis Carstensen | 18. december 2018 ved 14:36 | Svar

    Der er Religions frihed i Norden. Så jeg mener, at det er op til den enkelte mennesker at tro på det man vil. Det skal andre Religioner ikke bestemmer eller blande sig i. Mvh Skjoldmø og Skjald fra Als

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*