Højere læreanstalter forbyder nationalsangen 4.62/5 (21)

Adam Oehlenschlägers ‘Der er et yndigt land’ er potentielt krænkende og må ikke længere afsynges på universiteter og højere læreanstalter i Danmark.

Det er slut med at synge Danmarks nationalsang ved højtidelige lejligheder på Københavns Universitet, Copenhagen Business School (CBS) samt en lang række andre højre læreanstalter. Fremover må Adam Oehlenschlägers hyldest til Danmark kun fremføres instrumentalt eller nynnes ved særlige lejligheder.

Den beslutning traf Foreningen af Læreanstalter, Akademier og Pædagogseminarier (FLAP) på en hasteindkaldt ekstraordinær generalforsamling. Det sker efter en række krænkelsessager med udgangspunkt i den danske sangskat.

Horst Madsmord tilføjer, at nationalsangen heller ikke favner en globaliseret verden, når den hjemmeblindt slår fast, at vort gamle Danmark skal bestå

Blandt andet følte en underviser på CBS sig ekskluderet af, at den danske sang er en ung blond pige, mens en lektor på Danmarks Pædagogiske Universitet klagede over, at nogen sang ‘Den lille frække Frederik’.

Etnocentriske kønsstereotyper

Alma Mater, som er forperson for FLAP, forklarer, at sangen står i vejen for en frugtbar akademisk debat fri for potentielle krænkelser.

– Nationalsangen er  forfærdelig, og så godt som alle strofer er sprængfyldte af mulige krænkelser over for enhver etnisk, seksuel, religiøs, politisk … (forkortet af red.) … identitet, siger Alma Mater og uddyber:

– Alene titlens udsagn, at der er et yndigt land ekskluderer. Det kan måske føles dybt krænkende for studerende fra grimme lande i den tredje verden og studerende og undervisere, som mener, at det er en sexistisk feminisering at kalde Danmark for yndigt.

På CBS hilser viceinstitutleder Horst Madsmord forbuddet mod nationalsangen velkomment.

–  Nogen kan muligvis krænkes af, at nationalsangen rummer etnocentriske kønsstereotyper, når teksten påstår, at ædle kvinder, skønne mø’r og mænd og raske svende bebor de danskes øer, siger han.

Horst Madsmord tilføjer, at nationalsangen heller ikke favner en globaliseret verden, når den hjemmeblindt slår fast, at vort gamle Danmark skal bestå.

Brede bøge krænker

Også på Skovskolen under Københavns Universitet er forstander Birk Fagus Silvestris glad for forbuddet. Han har længe haft et horn i siden på nationalsangens favorisering af bøgetræet. Han oplever, at et stadig stigende antal forstelever og undervisere muligvis risikerer at opdage, at de kan føle sig sårede af, at ikke alle træer er ligestillet i en så vigtig sang som nationalsangen.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra Adam Oehlenschläger selv. Han er travlt beskæftiget med at rotere i sin grav

– Vi undlader så vidt muligt at synge ‘Der er et yndigt land’, men da Dronningen indviede vores nye laboratoriefaciliteter i foråret, så vi os nødsaget til det. Jeg oplevede granvoksne fyre stå med tårer i øjnene og næsen løbende, da de sang om  brede bøge, siger Birk Fagus Silvestris.

Efterfølgende sygemeldte de sig med pollenallergi. Skovskolens forstander er dog overbevist om, at de i virkeligheden følte deres grænser overskredet. For mange mænd er skammen over krænkelser så svære at tale om, at de lukker sig inde, mener han, og derfor er et forbud på sin plads.

Det har ikke været muligt at indhente en kommentar fra Adam Oehlenschläger selv. Han er travlt beskæftiget med at rotere i sin grav.

Illustration: P.C. Skovgaard. Udsigt over havet fra Møens Klint, Skovgaard Museet, Viborg.

Vurder denne artikel

Be the first to comment on "Højere læreanstalter forbyder nationalsangen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*